Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за консервиране на гъби

Съвети за консервиране на гъби

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Консервирани гъби

Известни са две основни технологии за консервиране на гъби – това са осоляването и мариноването. Осоляването се прави в дървен, емайлиран или стъклен съд, като се добавят различни видове подправки – кимион, черен пипер, карамфил, хрян, копър.

При осоляване гъбите се слагат под тежест, за да пуснат сок. Консервирането на гъби в оцетна марината се прави по два начина – маринатата се сварява заедно с гъбите или отделно.

Консервирането на гъби в оцетна марината също е два вида – маринатата се вари с гъбите или отделно. Във втория случая маринатата се получава прозрачна и светла, но се губи наситеният гъбен аромат.

Старинна рецепта за печурки ще изненада с аромата и вкуса си не само вашите близки, но и самите вас. С тънък нож обелете горната ципа на печурките, а големите не само обелете, но и разрежете на четири.

Стерилизирани гъби

Наредете в буркани, като между всеки ред гъби поръсвате един тънък пласт сол, смесена с нарязан на ситно кромид лук и зърна черен пипер. Напълнете буркана догоре, затиснете с тежест, залейте с олио, сложете парче плат, завържете го с връвчица и оставете на студено.

Ако се образува твърде много сок от гъбите след няколко дни, използвайте го за приготвянето на сосове. В буркана сокът трябва да покрива гъбите на два пръста. Преди да консумирате осолените по този начин гъби, ги измийте с хладка вода.

Различни видове гъби се консервират със сол, лимонтузу, оцет и подправки. Дребните гъбки се консервират цели, малките се нарязват на парченца.

След като измиете гъбите, пригответе разтвор от вода и сол. На всеки килограм гъби разтворете 40 грама сол в 200 мл вода. Добавете няколко зрънца лимонтузу в разтвора, за да не потъмнеят гъбите.

Сложете тенджерата с разтвора на среден огън и щом кипне, добавете гъбите и ги варете около пет минути. Разбърквайте ги и периодично махайте пяната.

Добавете подправки по вкус. За гъбите са най-подходящи дафинов лист, канела, карамфил, бял и черен пипер. След като добавите подправките, варете гъбите, докато са готови – разтворът трябва да стане прозрачен, а гъбите да паднат на дъното на съда.

Минута преди да свалите съда от огъня, добавете оцета – една чаена лъжичка на всеки килограм гъби. Гъбите с отварата разпределете в буркани, като съотношението гъби-течност трябва да е 3:2. Затворете бурканите и стерилизирайте петдесет минути на сто градуса. Извадете бурканите и обърнете с капачките надолу, докато изстинат.

С мариновани гъби препоръчваме да си приготвите:

- пица с гъби;

- спагети с гъби;

- или пържоли с гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Диан
Диан
26.12.2013 09:39
Явно не са само две основните технологии. Печурките нарязани се слагат в голяма тенджера , слага се олио и се задушават над 1 час. После в бурканите и се варят . Това не е нито осоляване, нито мариноване.
8
3