gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се почистват калмари

Как се почистват калмари

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Готвене на калмари

Има различни начини за почистване на калмари, които са вкусни и нискокалорични продукти, затова са предпочитани от ценителите на изисканата кухня и от хората, които искат да отслабнат.

За да изчистите замразените калмари бързо, извадете ги в купичка и ги залейте с вряла вода. Почти цялата им кожа, която прилича на ципа, веднага се свива, а останалата можете да почистите с помощта на ръцете си.

За целта излейте врялата вода и чистете калмарите под течаща вода, като с ръце отстранявате остатъците от ципата.

След това отстранете прозрачния гъвкав гръбнак на калмара и вътрешностите. Измийте добре отново с течаща вода. Така почистените калмари можете да варите, пържите, печете, смелите в месомелачка за приготвяне на кюфтета. Можете да приберете почистените калмари във фризера и да съхранявате не повече от месец и половина.

Морски дарове

Ако сте купили пресни калмари, трябва да ги почистите от пипалата им. Вътрешностите се чистят по специална технология, която трябва да се спазва.

След като измиете калмара под течаща вода, хванете тялото му в едната си ръка, а главата и пипалата стиснете с другата. Тялото на калмара се намира в горната му част, а главата с пипалата – в долната.

Внимателно издърпайте, за да изпаднат вътрешностите. Отрежете пипалата точно под очите. Извадете и изхвърлете челюстите, които се намират между пипалата. Изхвърлете главата и жлезата, която произвежда тъмно вещество.

Извадете роговата хитинова пластина от джобчето в тялото на калмара и я изхвърлете. Тя прилича на тънка пластмаса и лесно се напипва. Измийте почистеното тяло отвън и отвътре с течаща вода, измийте и пипалата.

Преди приготвяне калмарите трябва да са добре подсушени. Месото им, почистено от всички ципи, е меко и нежно. То се приготвя по два начина – бързо на силен огън се запържва или много бавно се задушава на слаб огън.

Пълнени калмари също се правят по два начина – те се пълнят с готовата плънка и леко, за да се получи красива коричка, се запържват, или се слагат в сос и се задушават половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Перфектно обяснение за почистване на кал
Перфектно обяснение за почистване на кал
22.08.2014 20:31
Перфектно обяснено. Блгодаря
0
1
дида
дида
17.03.2013 15:42
Калмарите стават бързо , за няколко минути.Ако се пълнят с нещо не ги обработвам топлинно преди, защото стават жилави.
1
1
Лилия Михайлова
Лилия Михайлова
21.10.2012 21:36
По-добро и подробно обяснение за това как се почистват калмарите едва ли може да има. Изключително много съм благодарна на автора. С пожелание за успехи във всички начинания.
3
1