Да си изсушим чушки за зимата
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си изсушим чушки за зимата

Да си изсушим чушки за зимата

сушени чушки

През зимата сушените чушки са любимо ястие на малки и големи, а за Бъдни вечер трапезата е направо немислима без традиционните сушени чушки, пълнени с боб. Нанизите сушени чушки могат да служат за украса на кухнята.

За да изсушите чушки, са необходими здрави чушки, които не са от най-месестите. Най-добре се сушат червените чушки. Оставете ги за три дни в проветриво помещение, като ги подредите на разстояние една от друга.

След това изберете най-здравите чушки, без петна и гнили места. Чушките се нанизват, като с игла се пробожда дръжката им или всяка дръжка се връзва.

Между чушките на наниза трябва да се остави достатъчно разстояние, за да не се докосват и да има достатъчен достъп на въздух. Те се закачат на закрито проветриво място и така изсъхват. Сушат се много добре и на слънце, но вечер трябва да се прибират, за да не се овлажнят.

пресни пиперки

В резултат на това чушките стават хрупкави и чупливи. За да се сготвят, трябва да се изплакнат със студена вода, след това се накисват в топла вода, за да набъбнат, и се отстраняват семките.

Чушките се пълнят или се натрошават на парчета и се добавят в ястия. От сушени чушки се прави вкусна зимна салата – съвсем леко се запичат, без да почерняват, натрошават се и се добавя лук или праз, олио, оцет и подправки на вкус.

По същия начин се сушат и люти чушки. Чушките могат да се изсушат и нарязани на парчета. Те се почистват от семките и дръжките, разрязват се на две или на четири части, или пък на ленти.

Слагат се във вряща вода и се варят десет минути на бавен огън. След това се подсушават на решетка или сушилка за съдове. Чушките се сушат на фурна с отворена вратичка на температура 60 градуса.

Можете да ги изсушите и на слънце, като ги разпределите върху хартия и покриете с марля. Нарязаните сушени чушки се съхраняват в найлонови пакети или в затворени буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валентин
Валентин
28.02.2013 10:12
Може и така да се сушат чушките, които са ви необходими за пълнене. Но по-добрият начин е нарязването им на едри парчета, нареждат се на вестницили или хартия на слънчево място.
1
1