Как да овладеем газовете и подуването на корема

Подут корем

Подутият корем е често срещано оплакване, което ни създава сериозен дискомфорт. Така нареченото къркорене е смущаващо за нас самите – всеки следващ път се притесняваме, че околните ще го чуят. За да се справим със ситуацията трябва да знаем защо ни се подува корема и коя е храната, която ни го причинява.

Макар, че се продават всякакви таблетки, които ви помагат да се облекчите, по-добре не прибягвайте веднага до това. Има различни начини, които могат да ви помогнат и които не включват пиене на каквито и да било хапчета.

Газовете обикновено се получават заради определена храна или комбинация на храни. Друга причина може да бъде начинът ни на хранене, част от нашите навици.

Всички знаем, че бобовите култури ни причиняват сериозно подуване и газове. Има различни технологии за приготвяне на боб, леща, които да облекчат положението.

Друга храна, която може да ни причини дискомфорт е пикантната като към нея се включват и всички пикантни подправки. Извън хранителните продукти, причина за подутия корем можем да потърсим в стреса – той всъщност се оказва причина за много други неразположения.

За да успеете да овладеете това неприятно усещане трябва да направите следното:

Чай от мента

– Хранете се бавно, отделяйте време на това да сдъвчете храната преди да я преглътнете.

– Избягвайте храни и напитки, които ви надуват корема, например газирани напитки.

– Похапвайте чесън – той помага за по-доброто храносмилане и значително ограничава образуването на газове, освен това е много полезен.

– Можете да си направите отвара от магданоз, а друг начин е да сдъвчете 2–3 стръка.

– Чай от копър и мента облекчава подутия корем и предотвратява появата на газове.

– Доматите пък са зеленчук, който също спомага за по-добро храносмилане и особено през летния сезон е добре да си хапваме всеки ден.

Рейтинг

5 7
4 5
3 7
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
тттссаа
тттссаа
03.07.2014 16:22
след храна една, две, три, маслинки..и проблема се решава!
2
0
Yaourt
Yaourt
02.10.2013 18:58
Още една статия, пълна с глупости.. чесънът и доматите (особено ако са с люспи) дразнят стомаха и червата.
21
1
Биби
Биби
02.10.2013 02:11
Йога. Помага и при страхова невроза.
3
2
жоро
жоро
04.09.2013 22:32
Освен неправилното хранене, нервите и хапчетата, чесънът също е противопоказан!Всичко е в липсата на подходящите ензими и задържане на храната в стомаха и червата!След хапване на плодове, в никакъв случай не се пие вода!Плодовете винаги преди основното хранене, поне един час!Сдъвкване на семена от кориандър при нужда!
8
1
нена
нена
30.08.2013 21:54
Майка ми има страхува невроза и често се оплаква от подут стомах.Как да и помогна?
3
0
XL
XL
12.08.2013 10:49
От чесъна пърдя като Трабант. Не се лъжете да го ядете.
20
0
ХАХА
ХАХА
15.06.2013 22:49
Малко странно като имаш проблеми със стомаха да ядеш чесън като той, често е един от причинителите на коликите, защото е прекалено лют. Че е полезен не отричам , но в написаното липсва логика до определена степен.
18
2