Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при приготвяне на пържоли

Тънкости при приготвяне на пържоли

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Тънкости при приготвяне на пържоли

Приготвянето на вкусни пържоли е цяло изкуство. За да се получат крехки, топящи се в устата пържолки, трябва да сте наясно с изкуството на приготвянето им.

За да бъдат пържолите сочни, вкусни и меки, на първо място има значение качеството на месото, което сте купили. Ако месото е старо или няколко пъти е било замразявано, няма как да се получат вкусни пържолки.

Когато избирате месо, обърнете внимание на цвета – свинското трябва да е с нежен розов цвят, както и телешкото, а говеждото – с тъмночервен цвят, но не и бордо.

Говеждо месо не е особено подходящо за пържоли, но ако не искате свинско, купете телешко, то е сочно и нежно. За пържоли е подходящо месо без ципи, жили и много мазнина. А ако искате да направите пържоли от пилешко месо, купете пилешки гърди, но не и гърди от кокошка.

Важно е правилното нарязване на месото. Режете го напряко на влакната, а не покрай тях. Дебелината на перфектната пържола не трябва да е повече от един сантиметър, което се постига с удряне на чукче през найлонов пакет.

Тънкости при приготвяне на пържоли

Преди да печете или пържите месото, то трябва да е сухо. След като го измиете, оставете водата да се стече, а после го подсушете с кърпа. Ако върху месото остане вода, това ще намали температурата в тавата или тигана. Месото ще се пържи по-бавно и от него ще изтече доста сок, което ще направи пържолите по-сухи.

Не солете пържолите, преди да ги печете или пържите. Ако го направите, те ще отделят сок, затова можете да ги посолите едва тогава, когато върху месото се образува коричка, която да предпази месото от изтичането на сок.

Можете да задържите сока, като панирате пържолите, топвайки ги в яйца и галета. Пържолата, независимо дали е панирана или не, се слага върху горещ тиган или в загрята фурна. Така върху месото се образува бързо коричка.

Пържолите ще се получат сочни, ако преди да ги обработите термично, ги намажете с горчица и ги оставите така половин час. Ако пържите пържолите на тиган, те се запържват по три минути от едната страна, обръщат се и се опържват от другата страна.

Ако върху месото се е образувала красива златиста коричка, но вътре то все още е сурово, можете да продължите да го готвите във фурната или на бавен огън в тигана, като го покриете с капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
58
46
37
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
Хаха
Хаха
10.09.2013 17:38
Като си купя вратни пържоли, соля, черен пипер, мъъъничко олио, обърквам ги добре и на скарата.Топят се в устата,въпреки,че това не трябвало или онова не трябвало.Които са си жилави по 100 начина да ги приготвиш, пак си остават жилави.Тези философски размисли и страсти,от хора,които не разбират от готвене са ми много смешни.Опит трябва, опит, а не четене на книжки.Абе дайте ми пържолите и повече не ги търсете.
9
3
МП
МП
07.09.2015 10:55
Напълно съм съгласен и аз така ги правя, най-важно е качеството на месото.В краищата на жарта слагам по малко черупки от лешници-те започват леко да димят и придават допълнителен много хубав аромат на месото.
2
0
Дидка
Дидка
04.09.2013 15:27
Въобще не съм съгласна. Моите пържолки ми се получават доста добре и без да спазвам тези измишльотини. Как няма да си овкуся месото предварително, то ще е безвкусно. И както аз си ги мариновам с миризмички и соево сосче, как трябва да ги подсуша - абсурт
3
2
красимир
красимир
02.09.2013 16:23
не знам кои го е учил но не разбира нищо!само философства!
6
3
Владимир Пунджев
Владимир Пунджев
17.03.2013 01:07
Купете гърди от кокошка, а не кокошка от гърди!
2
0
нина
нина
16.03.2013 22:53
пиша му двойка на този дето се е направил на кулинар,нищо не разбира или не може да обяснява
4
0
Neti
Neti
26.02.2013 23:24
Не е посочено какво трябва да направим когато приготвяме месо на скара!!!!
2
0