Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Сочни кюфтета

Съществена част от приготвянето на кюфтета и кебапчета е изборът на кайма. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо.

Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата.

Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как трябва да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата - кимион и черен пипер.

За да станат пухкави има още една съставка, която можете да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Кебапчета на скара

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.

Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости можете да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета - от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
523
429
319
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари (32)

Изпрати
Иван
Иван
16.12.2013 22:10
Това не е рецепта за кебапчета и кюфтета.Това си е някъква селска рецепта.
10
45
Селянка
Селянка
17.07.2015 11:20
Ние, дето сме от село, също мааме кюфтета!
61
4
пешо
пешо
22.11.2013 19:34
аз не мисля така!!!!!!!!
3
3
пешо
пешо
22.11.2013 19:33
защо?
0
0
Кръстьо
Кръстьо
16.11.2013 21:30
Когато печете на скара, захлупвайте с фолио например!
0
4
Петя
Петя
06.11.2013 08:38
Вместо бира, може да сложите 1 чаша вода,върши същата работа. Трябва добре да се омеси. Друга тънкост, за да станат вкусни кюфтенцата е да се нареже на много ситно червена пиперка. Вкусът е невероятен! Опитайте!
17
3
Нели
Нели
31.05.2014 18:10
Наистина,червената пиперка върши страхотна работа при кюфтенцата,а ако е суха и леко запечена ,ароматът е невероятен.Съгласна съм и с един от коментарите по горе,че кимионът не е подходящ за кюфтета,а за кебапчетата е добре да се сложи и малко настъргано чесънче.
7
4
Милена
Милена
03.11.2013 15:58
Точно преди печенето на кюфтета, каймата се омесва отново с една кафена лъжичка сода бикарбонат. Това е тайната.
За пържените кюфтета тайната е лукът да е настърган на ситно.
12
2
Д. Илиева
Д. Илиева
17.10.2013 14:02
И колко бира слагате?
1
1
аз
аз
17.10.2013 00:24
Много е важно месенето на каймата - трябва много здраво мачкане!
7
0
Ivo
Ivo
13.01.2017 19:39
Много дълго месене и след това поне 1 час почивка ....
2
0
Maрия
Maрия
28.06.2013 17:17
Добре е. каймата да отлежава дълго време с подправките, но не и когато в нея има лук.
15
0
Пепо
Пепо
08.09.2015 16:42
точно така Мария
1
0
Нела Павлова
Нела Павлова
03.06.2013 18:31
Нямам нищо против предложената рецепта, но имам против слагането на содата.Тя разгражда ценните хранителни вещества в месото,губи се хранителната стойност на приготвените ястия
9
5
Ана
Ана
16.03.2014 18:35
Нищо подобно, имам предвид содата, стават страхотни или газирана вода! Само опитайте!
2
4