Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Сочни кюфтета

Съществена част от приготвянето на кюфтета и кебапчета е изборът на кайма. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо.

Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата.

Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как трябва да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата - кимион и черен пипер.

За да станат пухкави има още една съставка, която можете да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Кебапчета на скара

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.

Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости можете да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета - от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
523
429
319
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари (32)

Изпрати
AI_Fortress
AI_Fortress
22.01.2013 21:32
Глупости всеки си слага каквото му харесва. Ние кймата я месим главно с черен пипер, ким и кимйон. Като главната разлика е че ако е за пържене допълнително се замесва с малко чубрица, 1 яице, кисело мсляко и лук. Или ако е за скара допълнително замесване с бира или лъжичка сода и вода....
За суджуци трябваше да втаса с нещо и прибавяме и лют червен пипер но вече не помня... Рецепти много :)
8
1
Orgon
Orgon
21.09.2012 16:39
В кюфтетата не се слага чубрица и кимион, слага се само черен пипер, лук и магданоз!
3
18