Как да изсушим смокини
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изсушим смокини

Как да изсушим смокини

Сушени смокини

Сушените смокини са много полезни, те съдържат уникално съчетание от витамини и микроелементи. Достатъчно е да изяждате по една шепа сушени смокини в продължение на десет дни и ще забележите, че вашата кожа на лицето е по-свежа, вашите нокти и коса ще заблестят и ще добият здрав вид, стомашното ви храносмилане ще се подобри.

Сушените смокини са богати на лесно усвоима фруктоза, която задоволява потребността ви от сладко, без обаче да нанася вреда на организма ви като тестените десерти.

Калориите в сушените смокини действат тонизиращо и пълнят организма с жизнена енергия, което пък не се отразява на вашата фигура. В сушените смокини полезните вещества не изчезват, а се концентрират, а съдържанието на плодова захар се увеличава.

Ако искате да изсушите нарязани на две смокини, изчакайте ги да се охладят малко в хладилника, за да ги нарежете. Когато са меки и топли, ножът много трудно минава през тях, защото са лепкави.

Топвайте от време на време острието на ножа в гореща вода. Най-лесно ще разрежете на две пресните смокини, като използвате голяма остра ножица.

Много рецепти със смокини се правят не с пресни, а със сушени плодове, защото са много по-полезни заради натрупването на витамини и минерали вследствие на сушенето.

Захаросани смокини

Смокините се сушат на слънце, за да поемат топлината на слънчевите лъчи. Когато узреят първите смокини, се берат, сушат се, разпръснати върху решетки, като отгоре се покриват с марля или тънък плат.

Смокините остават десетина дни на слънце, след което се смачкват леко, така че да заемат по-малко място, и докато се изсушат окончателно, се оставят на сянка.

За да не започнат смокините да се вкисват на слънце, преди да се подредят върху решетките, плодовете се топват за няколко секунди в горещ захарен сироп.

Смокините се редят една до друга, но така, че да не се допират, и задължително с дръжката нагоре. Смокините са изсушени достатъчно, когато вътрешността им става гъста като мармалад, а кората – еластична.

Сушените смокини могат да се покрият с бял налеп – това са кристалчета захар. За сушене са най-подходящи светлите, а не тъмните сортове смокини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати