Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави домашна галета?

Как се прави домашна галета?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Панировка с галета

Готови панировки и галета се продават във всеки хранителен магазин, но много по-вкусна е галетата, която сте приготвили със собствените си ръце. Необходим ви е хляб на един или два дни.

Хлябът се нарязва на филийки, а те – на лентички. Те се изсушават в микровълновата печка на режим грил в продължение на осем-девет минути.

Начупват се на малки парченца и се смилат в кухненския робот. При липса на такъв се използва старият проверен начин – разпределят се върху вестник и се мачкат като с валяк със стъклена бутилка.

Галетата се използва за приготвяне на много пържени и печени ястия от месо, зеленчуци и риба. Лесно се приготвя домашна галета по следния начин: хлябът, предварително нарязан на тънки филийки, се изсушава във фурната, но без да променя цвета си.

С помощта на точилка хлябът се натрошава на ситно, след това се добавят по желание различни видове подправки и сол, които се разбъркват добре с галетата.

Можете да приготвите домашна галета от различни видове хляб – ръжен хляб, типов хляб и бял хляб, като нарежете по няколко филийки от всеки вид на лентички и ги изсушите във фурната.

Сух хляб за галета

Филийките се сушат на около 100 градуса, като постоянно се отваря вратичката, за да не прегорят. След като са изсушени, можете да ги превърнете в галета и с помощта на дървено чукче и хаванче. Лесно ще направите от сушения хляб галета, като го прекарате през месомелачка.

Панирани филенца

Ръженият и типовият хляб са подходящи за галета с по-плътен и наситен вкус, но галетата се получава доста тъмна.

Галета се прави и с олио. Фурната се нагрява до 150 градуса. В горещата фурна се слага тава с нарязани филии. Напръскват се с няколко капки олио за вкус.

Пече се десет минути, филиите се обръщат и се пече още десет минути. Добавят се подправки по вкус, преди да се смелят филиите на галета – нарязан на ситно чесън или нарязан на дребно босилек.

За паниране на пилешко и риба е подходяща по-едра галета, за месно филе и изделия от кайма се използва ситно смляна галета. Съхранявайте галетата в херметично затварящ се буркан.

Вижте също какво друго можете да приготвите със стар хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest