Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на перфектното тесто за пица

Тайната на перфектното тесто за пица

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Тесто за пица

Тестото за пица се получава перфектно, когато се прави с мая. Тогава тестото бухва и пицата става пухкава, а месо, зеленчуци и другите продукти сякаш потъват в облак от тесто.

Необходими са 4 чаени чаши брашно, 1 супена лъжица захар, 4 супени лъжици олио или разтопено масло, 1 яйце, 20 грама мая, половин чаена лъжичка сол, 1 чаена чаша прясно мляко или вода.

В тенджера се излива топла вода или мляко и се разтваря маята. Добавя се сол, захар, яйцето, пресятото брашно и се разбърква три-четири минути, докато не се получи еднородно тесто. При нужда се добавя мляко или вода.

Накрая се добавя леко затопленото масло или олио, разбърква се, затваря се с капак и се оставя на топло. След два часа тестото леко се притиска, за да спадне малко. След още един час тестото се изважда, поръсва се с брашно и се разточва на кръгове за пици.

Ако температурата на помещението, в което втасва тестото, е под десет или над тридесет и пет градуса, тестото няма да се надигне. Ако има прекалено много сол или захар, втасването ще се забави или ще спре. Тогава се замесва нова порция тесто и се смесва с това, в което има много захар или сол.

При прекалено много вода тестото не може да се разточи. Ако има много малко вода, тестото ще е жилаво. Ако вместо вода използвате прясно мляко или течна сметана, тестото при изпичане ще изглежда много красиво и ще е по-вкусно.

Пица пеперони

При повече мазнина в тестото пицата ще остане по-дълго време мека след изпичането си. Ако добавите едно яйце в тестото за пица, тя ще се получи по-вкусна и пухкава. Ако вместо яйца използвате само жълтъци, тестото ще е по-меко и с красив жълт цвят.

Ако използвате зехтин за приготвянето на тестото за пица, тя ще е още по-вкусна. Не използвайте замразени продукти за приготвянето на пица, тъй като така ще развалите вкуса й.

Пицата се пече в предварително нагрята на максимални градуси фурна и се завърта няколко пъти, за да не прегори от едната страна, а от другата да остане недопечена. Ако започва да прегаря отгоре, а долната й част е недопечена, се покрива с фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
511
412
35
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Бойчо Николов
Тестото е съвсем просто. Брашно, вода, мая, сол, и зехтин. Никакво олио, яйца, мляко и др.
1
0
penkova
penkova
09.11.2016 09:49
Може би трябва да предупредите , че от тесто с това количество брашно, ще излезнат 2 огромни пици :)
2
1
deninceto
deninceto
09.03.2016 00:41
ако тестото не е хубаво и пицата не се получава
2
0
Пицабой
Пицабой
29.11.2015 15:21
И зехтин колега,и зехтин ! И последователност в слагането на съставките.
2
3
Zhivka
Zhivka
24.03.2015 08:35
Kakvo e testo za pizi s yaiza i mlyako?Tainata ne e v tova testo.
3
3
вкусно
вкусно
22.11.2015 19:03
точно пък италианските пици са най безвкусни.ял съм 10 пици от 10 различни италиански пицарии и не стават за нищо.тестото им е много зле.дори пиците на хът са по вкусни от техните
4
14
Миланската скала
Миланската скала
25.04.2015 15:16
Точно,ако някой италианец види тази рецепта,ще припадне.
Мая,брашно,сол и вода и нищо друго.
30
2