Защо да избягваме солените храни
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да избягваме солените храни

Защо да избягваме солените храни

Сол

Прекалено солените храни са много вредни за бременни и за болните хора, тъй като претоварват бъбреци и черен дроб. За здравия човек също не е добре да прекалява със солените храни.

Често се случва човек да консумира такова количество сол, което превишава в пъти дневната норма, а това забавя обмяната на веществата и води до напълняване.

Не прекалявайте със солените храни и колкото по-бързо се научите да консумирате ястия с малко сол, толкова повече ще избегнете вредни влияния върху организма.

Колкото повече сол консумирате, толкова повече ви се пие. При здраво сърце и бъбреци човешкият организъм изхвърля по двадесет и пет грама сол дневно.

Кола и бургер с пържени картофи

Но ако набляга на солените храни, той поема повече, отколкото може да изхвърли организмът му. Тогава остатъкът от солта ще се натрупва в тялото.

Ако не пиете достатъчно течности, солта се натрупва. Този процес продължава с години и тялото се превръща в склад за клетки, пълни със сол. Така се нарушава равновесието между калий и натрий и това често води до отоци.

Когато човек прекалява със солените храни, кожата, подкожните тъкани, белите дробове, костите и мускулите получават голямо количество натриев хлорид. Това намалява съдържанието на други важни елементи в тъканите – соли на калия, калций, магнезий, фосфор и желязо. Това води до редица болести.

Ако намалите количеството сол в храната си, излишъците от натриев хлорид постепенно ще започнат да излизат от организма ви. Прекаляването със солени храни увеличава натоварването върху сърцето, бъбреците и забавя движението на кръвта по кръвоносните съдове.

Пуканки

За да намалите солените храни, ще ви помогне консумацията на киселото мляко и зеленчуци. Не е необходимо да солите салатата си, просто нарежете зеленчуците, полейте ги със сос от кисело мляко и майонеза и консумирайте.

Картофите са вкусни и без сол, ако ги разрежете на две, изпечете ги на фурна и ги изядете със сос от сметана, чесън и нарязани зелени подправки. След пет-шест седмици, през които почти не консумирате солени храни, ще се чувствате много по-добре.

Не трябва да се отказвате съвсем от солта, тъй като това също е опасно. Йодираната сол доставя полезни вещества на организма, но трябва да се консумира умерено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати