Непознатите китайски подправки

китайски подправки
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

В китайската кухня не съществува ястие, независимо дали е от месо или зеленчуци, в което да не се добавят подправки, специфични за тази кухня. На първо място това е натриевият глутамат и така нареченото вино на готвача.

Виното на готвача, което понякога се споменава в рецептите просто като вина всъщност е специална оризова водка, известна като маотай или шаоин, в зависимост от начина й на приготвяне.

Заедно с глутамата оризовата водка усилва естествения аромат на продуктите. Тъй като не винаги може да се намери маотай или шаоин, се използва червено полусухо вино за приготвянето на месни и зеленчукови ястия, а за приготвянето на риба – обикновена водка.

Соевият сос е основен при приготвянето на повечето китайски ястия. С помощта на соев сос, който се предлага в два вида – червен и бял, се приготвят различни видове сосове.

Най-популярният китайски сос, който се използва за подправяне на ястията по време на готвенето, е хой син. Той, за разлика от соевия сос, не е солен, а е сладко-кисел. Хой син се приготвя от соева паста, захар, чесън, оцет, джинджифил, звездовиден анасон, карамфил, канела и копър.

спагети по китайски

Една от най-популярните подправки е червеният кантонски сос, който се приготвя за подправяне на месни и зеленчукови ястия, а също и на ястия от морски дарове. Червеният кантонски сос се приготвя от соев сос, оризова водка, захар, сол, звездовиден анасон, канела, пюре от печени ябълки, черен пипер, джинджифил, карамфил.

Специален вид пипер, който расте в Съчуан, се смесва със сол, и така се получава подправката хауцзеян. Много популярна в китайската кухня е сместа от пет подправки – канела, копър, карамфил, звездовиден анасон и сладък корен.

Съществува вариация на тази смес, в която сладкият корен се заменя с настъргана портокалова кора, а копърът – със сечуански пипер. Тази смес символизира хармонията на петте вкуса. Съществува и смес, известна като тринадесетте подправки, в която най-силно се усеща ароматът на звездовидния анасон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати