gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да бланшираме картофи

Как да бланшираме картофи

Бланширани картофи

Бланширането на картофи има редица предимства и хората използват процеса по различни причини. Бланширането на картофите помага за премахването на кожата, запазва ги свежи и с наситен цвят, намалява микроорганизмите и запазва картофите в подходящо състояние за замразяване. Това означава, че картофите не потъмняват, след като те са нарязани.

Инструкции:

1. Напълнете голям съд (тенджера) с вода и го оставете да заври. Използвайте най-малко 1 литър вода на килограм картофи. За подобряване на вкуса на картофите, добавете 1 супена лъжица сол към водата. Докато водата се нагрява, напълнете голяма купа с ледена вода, за да е готова за използване по-късно.

2. Измийте картофите. Ако ще ги бланширате за белене, ги поставете до тенджерата с вряща вода. Ако ги бланширане за замразяване, изчакайте, докато водата заври, преди да ги обелите и нарежете. При рязането на картофите, се постарайте да ги нарежете на еднакво малки парчета, за да се гарантира, че картофите ще се варят равномерно.

Картофи по селски

3. Поставете картофите в кипящата вода. Не препълвайте тенжерата с картофи. Това ще забави процеса на готвене, защото той понижава температурата на водата. Можете да бланширате картофите на порции, ако имате голямо количество. Оставете картофите във водата за 4:57 минути до желаната нежност. Ако имате таймер, стартирате таймера, веднага след като картофите са във водата.

4. Извадете картофите от врящата вода с решетъчна лъжица и веднага ги поставете в купата с ледената вода. Често определяна като ледена баня, това спира картофи от по-нататъшно готвене, като същевременно ще запази цвета им. Времето, прекарано в кипяща вода и в ледена вода трябва да бъде приблизително със една и същата продължителност.

5. Извадете картофите от ледената вода и ги поставете върху хавлиена кърпа или в гевгир за сушене. И сте готови с вашите бланширани картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Люк
Люк
26.04.2013 01:40
Е как пък го изчислихте това "4:57 минути" ?!! Не таймер, хронометър ще ни трябва за тая рецепта :)))
26
4