Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да хапваме грозде

Защо да хапваме грозде

DesislavaDesislava
Новак
217311
Грозде на гроздаци

Гроздето е един от най-полезните и обичани плодове, особено поради тръпчивия му вкус, свежа текстура, сочност и атрактивен цвят. Добрата новина е, че тези плодове са пълни с основни хранителни вещества и са почти като лекарство що се отнася до различните ползи за здравето, които те предоставят.

Има различни видове грозде, различни по цвят и вкус. Има черно, лилаво, зелено, както и розово оцветено грозде. Независимо от вида на гроздето, което ядете, можете да сте сигурни, че то ви осигурява важни витамини като витамин А, витамин С, витамин В6, витамин В и фолиева киселина.

Една от причините, поради която гроздето е добро за вашето здраве и трябва да бъде част от дневния ви хранителен режим се дължи на различни минерали, които тялото ви може да получи от тези плодове. Най-важните минерали, намиращи се в гроздето са манган и калий.

Тези минерали са от съществено значение за поддържане на добро здраве и силна кръв, те намаляват риска от хипертония, и могат да ви помогнат да се справите с депресия и да ви осигурят подобряване на имунитета. Другите минерали, открити в гроздето, са мед, цинк, калций, фосфор, желязо и селен.

Най-важната полза, които произтичат от ядене на грозде е производството на антиоксиданти в тялото ви. Гроздето е богато на антиоксиданти, поради наличието на фитонутриенти, наречени полифеноли. Тези антиоксиданти се свързват с "свободни радикали", намиращи се в тялото ви и намаляват риска от втвърдяване на артериите, като по този начин подобряват здравето на сърцето ви.

Гроздето е много полезно

Гроздето също помага при образуването на азотен оксид в организма. Тази съставка помага за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на образуването на кръвни съсиреци, тромбоцитната агрегация и окисляването (които причинява язви на артериите).

Ресвератролът, открит в ципата на гроздето и семената му, поддържат сърдечния мускул гъвкав и здрав. Причината, поради която "червените вина" са придобили популярност се дължи на високата им концентрация на ресвератрол.

Гроздето също съдържат глюкозно съединение, наречено сапонин, което помага да се намали абсорбцията на холестерола, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Така гроздето определено е добро за сърцето.

Благодарение на наличието на антиоксидантни съединения в гроздето, то помага срещу свързването на свободните радикали в организма. Тези свободни радикали или "оксиданти" са отговорни за подстрекаване на образуването на рак в различните органи на тялото.

Гроздето съдържа и ензими, които имат отлично противовъзпалително действие. Предпазва организма от вредното действие на свободните радикали и регулира процесите по възстановяване на клетките.

Защо да ядем грозде

Пиенето на няколко чаши гроздов сок (направени от лилаво грозде, особено Конкорд) помага за намаляването на риска от рак на дебелото черво и рак на гърдата. Различни съединения в гроздето помагат за намаляване на възпалението в организма и осигуряват благоприятен анти-оксидативен ефект.

Установено е, че гроздето има няколко анти-микробни качества, но те не са вредни за полезните бактерии в стомаха. Тестовете показват, че екстрактите в гроздето потискат растежа на 14 различни вида на вредни бактерии, които често се срещат в човешките черва и стомаха.

Консумацията на грозде помага срещу болки в коленете - проблем, от който страдат много хора. Антиоксидантите в гроздето (най-вече полифенолите) спомагат за подобряване на подвижността и гъвкавостта на ставите.

Следващата ценна полза от консумацията на гроздето е по отношение на подобряване на мозъчните функции. Есенният плод помага за увеличаване на притока на кръв към мозъка и така подпомага действието му. Това се дължи на съдържащият се ресвератрол, който отстранява плаките, оказващи негативно действие върху мозъка.

Според някои изследвания консумацията на грозде може значително да подобри здравето на очите и да ги предпази от вредните влияния на свободните радикали и някои външни фактори.

Консумацията на грозде успешно се бори с хроничния запек и подуването. Храносмилането се нормализира, а усещането за тежест изчезва. Избягвайте да ядете гроздето на гладно, защото е възможно да се получи обратен ефект и да се подуе стомахът.

Не пропускайте да се насладите на вкуса на гроздето през есенните месеци, когато се увеличава нервното напрежение и сезонната депресия. Плодът зарежда тялото с ценни витамини, важни за психичното благополучие и спокойствие.

Черно грозде

Полифенолите в гроздето са изключително важни за красотата. Съставките в плода помагат за укрепването на колагена, който е изключително важен за поддържане на свеж и младежки външен вид. Винената киселина в гроздето пък помага за възстановяването на епидермиса и премахването на мъртвите клетките, които са причина за акне и кожни раздразнения. Тази киселина омекотява кожата, изглажда я и ѝ придава красив блясък.

Поради тази причина гроздето се включва в редица козметични средства. Най-добрият начин обаче да се възползваме от полезните му свойства си остава като го консумираме директно. Все пак трябва да се внимава с него, защото може да повиши кръвната захар или да предизвика стомашни проблеми при по-чувствителните хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest