Как и кои готвени храни можем да съхраняваме във фризер

Лазаня Болонезе
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

След като сте сготвили повече от необходимото, разумно е да съхраните храната във фризера, вместо да я оставите да се разваля в така или иначе препълнения хладилник. Дори и в хладилника сготвените ястия не могат да стоят прекалено дълго, без да се развалят.

Гъби могат да се замразят в сварено, задушено и пържено състояние. Така те заемат много по-малко обем, отколкото замразените пресни гъби. Пържените гъби могат да се сервират като отделно ястие или гарнитура, но могат да се използват и за приготвянето на различни видове ястия.

Ако ще пържите гъби, които ще замразите след това, препоръчва се да използвате масло, а не олио. Размразяването става при стайна температура, а след това гъбите се затоплят и се сервират.

Съхранение в хладилник

Срокът на съхранение на задушени, сварени и пържени гъби във фризера е по-малък, отколкото на пресни замразени гъби. На температура -18 °C те може да се съхраняват до четири месеца.

Когато ви остане зеленчукова манджа, не я изхвърляйте, а пасирайте, замразете и използвайте зеленчуковото пюре за приготвяне на различни яхнии и супи.

Зеленчуковите и месните бульони се съхраняват около пет месеца във фризера. Излейте ги в специални пластмасови кутии за фризер и размразявайте на стайна температура или в микровълнова фурна.

Супите с картофи и макаронени изделия не са подходящи за замразяване. Заради високото съдържание на нишесте при размразяване те имат доста неприятен вкус.

Пълнени чушки

Всички супи, които не съдържат картофи или голям процент макаронени изделия, се замразяват в пластмасови контейнери и се размразяват в микровълнова фурна или на водна баня на слаб огън. След като замразената супа леко се отдели от пластмасовата кутия, се изсипва в тенджера и се загрява на котлона.

Картофите могат да се замразят във вид на пюре. Пържени картофи не се съхраняват във фризера, защото при размразяване губят вкуса си и хрупкавостта си.

Лазаня, ризото, гювеч с месо са перфектни за замразяване. Изсипват се в пластмасови кутии и се оставят във фризера, където могат да останат пет месеца. Размразяват се на стайна температура и в микровълнова.

Пълнени чушки и сарми, както и зеленчуковите ястия се замразяват в полуготово състояние – преди да са сложени да се задушават с вода или да се пекат. След като се размразят леко в тенджера или в микровълнова фурна, се готвят, все едно не са били замразявани. Във фризера се съхраняват в перфектен вид шест-седем месеца.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати