Какво да правим със старите продукти

Макарони с масло

Когато в хладилника са останали продукти, първото, което трябва да проверите, е дали са годни за консумация. Микроорганизмите, които са опасни за здравето, забавят развитието си в хладилника, но не за дълго.

Има очевидни признаци за това, че храната не става за консумация, например плесента. За разлика от много болестотворни бактерии плесента може да се развива на студено, затова понякога храната плесенясва в хладилник.

Не е разумно да изрежете плесенясалата част и да изядете продукта, все пак плесента е знак, че продуктът вече не е годен за ядене и в него може да са се развили и болестотворни бактерии.

Остатъците от храна трябва да бъдат изядени за два дни. Приготвената вкъщи храна може да се съхранява не повече от 72 часа след сготвянето й.

храни с плесен

Някои стари продукти, които не са се развалили, но просто е останала много малка част от тях, могат да бъдат използвани разумно, вместо да лежат в хладилника, докато се развалят.

Половин кренвирш или малко парче салам се нарязва на много ситни парченца, смесва се с нарязани на ситно домати, слага се върху филии хляб и се запича на фурна.

Малкото останало парче сланина е трудно да бъде нарязано на тънко, за да е вкусно. Затова се настъргва на едрото ренде и се поднася върху филийка, намазана с лютеница.

Яйца със салам

Малките парченца салам се смесват с яйца и се получава великолепен омлет. Ако са останали кости с малко печено месо по тях, костите се начукват, кипват се, прецеждат се и в прецедения бульон се сваряват картофи. Добавя се кубче бульон, кипва се и се сервира като супа, в която се добавят крутони.

Един сварен картоф, останал в хладилника, се използва за приготвяне на испански омлет – картофът се нарязва на парченца, запържва се леко и се залива с разбитите яйца.

Свареният картоф може да се настърже на дребното ренде и да се добавя в тесто за понички, бухти или питки.

Сварените макарони, които вече не ви се ядат в натурален вид, се запържват с малко лук в олио, добавя се сметана – две-три лъжици – и се задушава под капак.

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати