Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Постни ястия за края на лятото

Постни ястия за края на лятото

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Вегетарианска мусака

През лятото има такова изобилие от пресни зеленчуци, което се запазва и в ранната есен. Освен че почти всяка домакиня се опитва да затвори някоя друга консерва за зимата, добре е максимално дълго да се опитаме да се насладим на пресния зарзават от пазарите и двора. Може да изненадате семейството си с оригинални постни ястия. Такава кулинарна изненада са патладжани с лук и орехи.

Необходими продукти: 3 едри патладжана, 1 глава лук, половин чаена чаша смлени орехи, три супени лъжици оцет, половин китка нарязан магданоз, половин китка нарязан копър, 1 чаена лъжичка червен пипер, 3 скилидки чесън, половин чаена лъжичка кориандър.

Патладжаните се запичат във фурната, охлаждат се и се обелват. Нарязват се на дълги ленти. Всички подправки се смесват с копъра, магданоза и орехите. Добавят се към патладжаните. Всичко се разбърква много добре и се подправя със зехтин и сол на вкус.

Картофена запеканка

Постната мусака от картофи и тиквички е леко и вкусно лятно ястие. Необходими продукти: 800 грама картофи, 2 тиквички, олио за намазване, 1 чаша прясно мляко, 3 супени лъжици настърган кашкавал, 1 супена лъжица брашно, сол и черен пипер на вкус.

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на едри парчета. Тиквичките се обелват, нарязват се на едри резени, кипват се две минути и се вадят с решетъчна лъжица.

В намазана с мазнина тава се подреждат картофите и тиквичките и се запичат до готовност във фурна. Тавата се изважда и зеленчуците се заливат с гъста смес от прясното мляко, брашното и настъргания кашкавал със солта и черния пипер. Пече се още петнадесетина минути. Сервира се, поръсена с нарязан магданоз.

Зеленчуци по азиатски се приготвят лесно и са хрупкави и вкусни. Необходими продукти: 1 морков, 1 червена чушка, 200 грама зелен фасул, 200 грама печурки, 1 скилидка чесън, соев сос на вкус, щипка джинджифил, 3 супени лъжици олио.

Зеленчуци по азиатски

Чушката се изчиства от дръжката и семките и се нарязва на тънки ленти. Морковът се изчиства и се нарязва на тънки пръчици. Гъбите се измиват и се нарязват на тънко. Зеленият фасул се нарязва на малки парчета.

В тиган с дебело дъно се запържва чесънът, нарязан на ситно, и се добавя джинджифилът. Добавя се морковът и се запържва 30 секунди на силен огън. Добавя се чушката и се запържва около минута. Зеленчуците се разтръскват в тигана, не се разбъркват с лъжица.

Добавят се зеленият фасул и гъбите и се разбъркват с лъжица. След две минути се добавя соевият сос, всичко се разбърква и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest