gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни или вредни са зърнените храни

Полезни или вредни са зърнените храни

DesislavaDesislava
Новак
217447
Зърнени храни
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Зърната, особено пълнозърнестите храни, са съществена част от здравословния начин на хранене. Всички видове зърна са добри източници на сложни въглехидрати и някои ключови витамини и минерали. Зърната са със естествено ниско съдържание на мазнини]. Всичко това прави зърната добър здравословен избор. Още по-добре, те се свързват с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, някои видове рак и други здравословни проблеми.

Най-здравословните видове зърна са пълнозърнестите. Диетичните насоки препоръчвани от специалистите са, че най-малко половината от всички зърна, които консумирате по време на диета трябва да са пълнозърнести храни. Ако сте като повечето и не получавате достатъчно пълнозърнести храни в диетата си, вижте как да направите целите зърна част от здравословния си хранителен режим.

Видове зърна

Зърната, също така са наречени зърнени култури, зърнените храни и пълнозърнестите храни се използват за храна. Зърното и пълнозърнести храни идват в много форми и различни размери, от големи ядки до дребни семена.

Пълнозърнестите храни са нерафинирани зърнени култури. Пълнозърнестите храни са по-добри източници на фибри и други важни хранителни вещества, като селен, калий и магнезий. Пълнозърнестите храни са храни, като кафяв ориз и пуканки, или съставки в продуктите, като елда или пълнозърнест хляб.

Пълнозърнест хляб

Рафинираните. Рафинирането и бланширането, са процеси за премахване на трици и кълнове от зърнените култури, след което те получават фина текстура и се удължава срокът им на годност. Процесът на рафиниране също така премахва много хранителни вещества, включително фибри. Рафинираните зърнени храни включват бяло брашно, бял ориз, бял хляб и др. Много хлябове, зърнени храни, бисквити, десерти и сладкиши са направени с рафинирани зърнени култури.

Обогатените зърна. Обогатяването означава, че някои от хранителните вещества, загубени по време на обработката и се добавят обратно. Някои зърна се обогатяват с витамини, които са били загубени, като например витамини В, но такива пък не са загубили фибрите си.

Така че, защо толкова много диетични насоки подчертават значението на пълнозърнестите храни? Е, както споменахме по-горе, изследванията показват, че хората, чиято храна е с високо съдържание на пълнозърнести храни, имат по-ниски нива на кръвна захар, сърдечно-съдови заболявания, диабет и са склонни да отслабват по-бързо и да бъдат по-здрави. Както вече, разбрахте когато става на въпрос за полезност се визират пълнозърнестите храни, а не рафинираните зърнени продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати