Замразяване и размразяване на тесто

Замесване на тесто

Понякога се случва да замесите повече тесто, отколкото ви е било необходимо, за да опечете кекс или питка или друг вид печиво. За да не печете огромни количества, е по-добре да замразите тестото, за да го използвате друг път.

Преди да сложите тестото във фризера, добре го омесете. След това го сложете в найлонов пакет, прегънете го така, че да няма въздух в него, и го оставете да се замрази. Можете да замразите тесто и в специална кутия за фризер.

Когато ви се наложи да размразите тестото и да го използвате, това не става много бързо. Запасете се с търпение, докато тестото се размрази. Не го размразявайте в микровълнова фурна, защото след това няма да се надигне във фурната.

Оставете го на стайна температура и не чакайте да се надигне, преди да го печете. Дори в него да има бакпулвер или мая, не е необходимо да се надигне преди слагането му във фурната.

Разбиване на тесто

Още по-лесно е да размразите тестото бавно в хладилник. Ако ще го ползвате след няколко часа, оставете го в хладилника, където постепенно ще се размрази.

Замразеното тесто във фризера си остава със същите качества, с които е било, преди да го сложите да се замразява. Не размразявайте тестото в много топло помещение, защото тогава горната му част ще започне да втасва, а вътрешността няма да успее да се размрази. Не се препоръчва да пускате плика с тестото в тенджера с топла вода, защото ще се размрази само външната му част.

След като тестото се размрази, се изважда от плика, намачква се хубаво и се оставя за още малко да се поотпусне. Пече се в предварително загрята на необходимите градуси фурна – за тестото най-подходящата температура е между 170 и 190 градуса.

Преди да замразите тестото, можете да го охладите малко, за да не втаса прекалено. Това се постига, като добавите към тестото една супена лъжица ситно натрошен лед.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
09.09.2013 22:08
От години практикувам замразяване на тесто.Замесвам си една цяла доза,използвам колкото ми трябва ,а другото замразявам.Пъхала съм цяла питка във фризера и когато си реша-вадя и пека.Само,че аз оставям замразеното тесто да се отпусне и надигне преди да го пъхна във загрятата фурна.Да го пъхна в горещата фурна без да е втасало ми се вижда рисковано.За 0,5кг замразено тесто обикновенно трябват около 4-5ч,дори повече.
5
2