gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на орехи и ядки

Съхранение на орехи и ядки

Орехи

Когато купувате ядки, не винаги успявате да използвате цялото количество на един път. Ядките съдържат много мазнини, които при висока температура и свободен достъп на въздух ги превръщат в доста горчив деликатес.

За предпочитане е да купувате опаковани ядки или ядки на килограм от проверени магазини. Основни критерии за свежестта на ядките са златистата или кафеникава окраска на ядките – орехи, лешници, бадеми, бразилски орех – както и приятният им лек аромат.

Трудно е да съхранявате ядки продължително време, без това да се отрази на вкусовите им качества. В пакетчета те могат да се съхраняват около три месеца.

По-продължително време ядките могат да се съхраняват в железни, стъклени, глинени съдове. Те трябва да са с капачки, които плътно прилягат към съда, за да не влиза въздух.

Ядки микс

Препоръчва се също така ядките да се съхраняват във фризера в херметично затварящ се съд, така се съхраняват повече от осем месеца. При необходимост част от замразените ядки се изваждат от съда и той отново се връща във фризера.

По този начин се запазват най-добре и за най-дълго време антиоксидантните свойства на ядките, които се борят с влиянието на свободните радикали.

За да се запазят по-дълго време, ядките трябва да се предпазват от влиянието на влагата и топлината, защото те са идеалните предпоставки за размножение на плесени. За предпочитане е да не се запасявате с ядки за половин година напред, ако не смятате да ги съхранявате във фризера.

Ако все пак забележите признаци на плесен върху ядките, не се опитвайте да я отстранявате с вода или да я стържете, а просто изхвърлете ядките, тъй като те вече не са полезни за консумация. Дори да успеете да премахнете плесените, ще унищожите и полезните качества на самата ядка.

Пресните орехи не могат да се съхраняват дълго, тъй като са доста влажни, препоръчва се да се консумират веднага, след като се отстранят черупките. Пресните орехи добре се запазват във фризера. Зелените орехи се съхраняват още по-трудно, затова се препоръчва да се направи сладко или ликьор от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати