Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да премахнем лютото

Как да премахнем лютото

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Люти чушки

Лютото е любимо на много хора, но понякога дори и най-запалените любители на лютите манджи не могат да изтърпят изгарящото усещане в устата си.

Съединението, което прави лютите чушки люти се нарича капсацин. То е мастноразтворимо. Не може да неутрализирате действието му с помощта на вода, така че опитите да загасите огъня в устата си с чаша вода няма да доведат до нищо.

Намаляването на концентрацията на капсацин в устната кухина може да се постигне с мазнина или мастна емулсия. За тази цел са много подходящи мазните млечни продукти.

Сметана, високомаслено кисело мляко, айран – това са идеалните помощници в борбата с лютото. Когато хапвате люто, пийнете половин чаша айрян и пожарът в устата ви ще е изгасен.

Прекаляването с люто предизвиква неприятно чувство в устата, сълзи и понякога може да предизвика дори затруднено дишане. Въпреки това хората много обичат пикантно, още повече, че то е много полезно за здравето. Само трябва да сте наясно как да се справите с прекалено лютивия вкус в устата си.

Ядене на люти чушки

Понякога от лютия червен пипер страдат не само устата, но и ръцете. Кожата на ръцете и устата е доста различна и паренето се премахва по различен начин.

Когато режете люти чушлета, не пипайте кожата на лицето си, а още по-малко – областта около вашите очи. Ако сте пипали чушките, задължително измийте със сапун ръцете си, тъй като може да забравите за това и да бръкнете в окото си.

Студеното прясно мляко също помага срещу парене в устата след консумация на люто. Не пийте топло мляко, по-добро действие срещу лютото има студеното прясно мляко.

Паренето може да намалее в голяма степен и ако хапнете парче краставица или хляб, намазан с мед. Ако лютият червен пипер или лютите чушки попаднат върху кожата на ръцете ви, натъркайте поразения участък със сол.

Добавете в солта малко вода, за да намажете добре кожата. След това измийте солта с прясно мляко, а след това и с вода и сапун. Ако и това не помага, намажете кожата с ракия или друга силна напитка.

Солта изчиства кожата от капсацина, а млякото, сапунът и алкохолът разтварят останалите частици. Ледът също ще ви помогне, както и парченце разрязана краставица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
09.04.2015 07:57
Само на очите оказва влияние това за кожата са лигавщини с ръкавици пълни глупости на който не му понася люто да не яде...........
2
2
Алекс
Алекс
16.08.2015 19:22
Не сте прав - "аз"... при мен от вчера до преди няколко часа ми бе възпалена ръката от една люта чушка, която направи така с кожата ми, че имах чувството, че е изгорена - когато я сложа на топло (температура над 24 градуса) и започваше да пари неистово. Това беше момента в който се убедих, че лютото може да люти и другаде освен в очите и устата! :) Така че не обявявайте с лека ръка подобни явления за лигавщини... :)
4
0