Как сами да си опушим месо

Пушено месо

Използването на топлината и дим за запазването на месо и риба, е прилагано в продължение на хиляди години. Съвременните методи за съхранение на храните са достатъчно ефективни за удължаване срока им на годност. Но има и други начини, които следват древни практики и които ни дават по-добри възможности за удължаване срока на годност на месото, при това изцяло в домашни условия.

Когато месото се опушва, топлината е ниска и месото се приготвя бавно, за да се гарантира отличен резултат и автентичен вкус. Ето как да си опушите месо в няколко лесни стъпки.

Стъпка 1

Запалете огън с напълно сухи дърва в горивна камера, камина или огнище, в зависимост от това с какво разполагате в къщата си. Оставете огъня да изгори до получаването на червени въглени (жарава). Това може да отнеме няколко часа, в зависимост от размера на огъня и количеството месо, което искате да опушите.

Стъпка 2

Добавете зелено (сурово) дърво над жаравата от въглищата или дървата, за да се разпали отново огъня. Зеленото дърво, за разлика от сухото дърво, е това, което ограничава температурата и кара огъня да тлее. Дървото трябва да започне да тлее и да произвежда дим, но не да гори с пламък.

Стъпка 3

месо

На подходяща поставка (може да използвате и тухли) с помощта на шишове или пръчки разположете месото над димящото дърво, така че димът да достига равномерно от всичките му страни. Периодично завъртайте месото за оптимален резултат. Не забравяйте, че не бива да позволявате на огъня да пламне. Ако това се случи отново, повторете горните стъпки до получаването на нова жар.

Стъпка 4

Оставете месото да се пуши поне няколко часа. Времето ще варира в зависимост от температурата и вида на месния продукт. Когато е напълно опушено, месото ще бъде със светло кафяв цвят.

Пушеното месо е чудесно мезе, прекрасен продукт, който придава автентичен аромат на вашите ястия и нещо, което можете да направите абсолютно сами, ако разполагате с няколко свободни часа.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
TheCook
TheCook
14.09.2015 16:41
Задължително сухи дърва, ако са влажни и димът се овлажнява и ще развалите месото.
1
0