Каква е разликата между морска и каменна сол

Сол

Готварската сол съдържа калций, магнезий, фосфор, натрий и калий. Натрият е един от основните катиони, които са необходими за правилното функциониране на човешкия организъм.

Натриевите йони влизат в състава на кръвта, на кърмата, на секрециите на задстомашната жлеза и в много други течности на организма. Солта осигурява постоянно осмотично налягане. Солта съхранява водата в организма.

Натрият поддържа в тонус кръвоносните съдове, нервите и мускулите. Разпространението на нервните импулси в организма чрез т.нар сигнална трансдукция се регулира от натриевите йони. Хлорът му помага в тази задача. Хлорът отговаря за състоянието на нервната и костната система.

С готварската сол не бива да се прекалява, но не бива и да се лишава напълно организмът от нея, тъй като това може да доведе до срив на системите на организма.

видове сол

Каменната сол се използва в домакинството. Каменната сол се подлага на специална обработка. Натуралният ѝ цвят е много тъмен и неприятен, затова тя се подлага на изкуствено изсветляване.

Морската сол, освен натриев хлорид съдържа също така и пет процента други минерали – соли на магнезий, калций, йод и на други важни за здравето вещества. Всички тези вещества присъстват в морската вода.

Смята се, че морската сол е по-полезна за човека от каменната, тя действа на организма оздравяващо благодарение на голямото количество микро и макроелементи, които съдържа.

Съставът на кристалите на морската сол е изключително сложен и затова нито една лаборатория в целия свят все още не е в състояние да го създаде в изкуствени условия.

Морската сол съдържа дори газове в много малки количества – при използване на морската сол при готвене газовете от нея се освобождават и ястието получава дъх на море.

В морската вода се съдържат над 40 важни химични елемента в разтворима форма и всички те се запазват в морската сол. Не използвайте морската сол само за приготвяне на кисело зеле, а я добавяйте и в ястията си.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Име
Име
08.01.2014 00:48
В последно време забелязвам,че морската сол не е много естествена на вид.Много е бяла,каточели е рафинирана.
4
1
готвача
готвача
23.09.2013 09:19
аз от години си готвя с едра морска сол
3
1