Да си направим балсамов оцет вкъщи

Домашен балсамов оцет

Голяма част от известните готвачи в чужбина използват балсамов оцет, който са приготвили съвсем сами. Всеки може да приготви качествен балсамов оцет, който да внесе ароматна нотка в ястията и салатите.

Балсамов оцет се прави лесно от вишни. Необходими продукти: 2 чаени чаши, пълни с вишни, 500 милилитра винен оцет, 1 супена лъжица карамелизирана захар, 1 лимон, половин чаена лъжичка канела.

В емайлиран съд се намачкват вишните, на които предварително са махнати костилките. Добавя се виненият оцет, карамелизираната захар, настърганата кора от лимона и канелата.

Кипва се на слаб огън и се вари 20 минути, без да се увеличава котлонът. Маха се от котлона, и след като се охлади достатъчно, се излива в стъклен съд.

Балсамов оцет

Затваря се плътно с капак и се оставя за две денонощия в хладилник, след което се прецежда през марля, която е сложена върху двойно сито.

Балсамовият оцет от вишни се прелива в бутилка, съхранява се в хладилник и се употребява за готвене на ястия от печено месо и за овкусяване на салати.

Балсамов оцет се прави и с кардамон. Необходими продукти: 6 зелени шушулки кардамон, 12 тъмни стафиди, 12 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка нарязана на ситно сушена салвия, 4 карамфилчета, 300 милилитра ябълков оцет.

Всички съставки се смесват и се остават на сухо и тъмно място за два месеца. Прецежда се през марля и се прелива в бутилка с плътно затваряща се тапа.

При желание можете да добавите розмарин в балсамовия оцет, и да не го махате от бутилката. Освен че ще направи оцета още по-ароматен, розмаринът играе и ролята на стилна украса, ако държите бутилката с балсамов оцет на видно място.

Използвайте така направения балсамов оцет не само в кулинарията, но също така и за изплакване на косата за повече блясък – към един литър хладка вода се добавя една чаена лъжичка балсамов оцет.

Балсамовият оцет е идеално средство срещу ухапване от насекоми. След секунди сърбежът престава и мястото не се подува много.

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Илиан
Илиан
23.05.2014 10:03
Имам само следната забележка- след кипването всички полезни бактерии в естествения оцет се умъртвяват и остава само вкусът!
0
0
edna
edna
21.06.2013 15:14
Дрън...дрън ...балсамовият оцет си е балсамов и отлежава с години ( най- скъпия около 12 год.)
4
0
Слави
Слави
27.08.2014 23:09
Най-евтиният е 12 години!!!
Следват 15 годишен и 20 годишен...
2
0