gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Съхранение и приготвяне на кестени

Съхранение и приготвяне на кестени

Кестени

Кестенът е подходящ за солени и за сладки ястия. Съществуват много различни технологии, по които може да бъде приготвен. За да си купите кестени, трябва да знаете следните неща – първо цветът му трябва да бъде червеникаво-кафяв, да има напълно гладка повърхност без никакви дупчици по себе си или някакви одрасквания.

Освен това кестените, които избирате, трябва да са лъскави и тежки – да нямат голямо разстояние между черупка и ядка. Относно големината им – естествено има дребни и едри кестени. Дребните не са с по-малко вкусови качества от останалите, те просто са с по-сладък вкус.

За да съхранявате кестени правилно, трябва да имате предвид, че температурата на мястото, в което ще ги държите, трябва да бъде достатъчно ниска. Сложете ги в хладилник в отделен плик, не с други плодове и зеленчуци. Можете да ги приберете в кошницата на хладилника за зеленчуци, но не бива да ги съхранявате за по-дълъг период от десет дни.

Кестените се приготвят по най-различни и разнообразни начини, но за първо ще се спрем на най-популярния им вид – печени кестени.

Можете да си купите кестени с черупките – напълно необработени от пазара, но приготвянето им става доста бавно. По-добър вариант е да си купите вече обелени и консервирани кестени, но пък те по-сериозно ще се отразят на бюджета ви – изборът е ваш, а ето и как се правят печените кестени:

Печени кестени

Необходимо е преди да ги сложим да се пекат, да срежем кестена под формата на кръст, за да може да се изпари течността от него. За ваше улеснение, използвайте нож с назъбено острие. Нареждате ги в тава и ги оставяте за половин час във фурната на 200 градуса. Тези разрези ще улеснят беленето след като се изпекат.

Ако искате да си приготвите някакъв крем, салати или основно ястие с кестени, необходимо е предварително да ги сварите – отново за половин до 1 час. Ще разберете, че са готови, тъй като ще се разпукат – точното време за варене зависи от големината на кестена. При този вид топлинна обработка не е важно да бъдат сцепени, но ако го направите, ще се сварят доста по-бързо.

Ако желаете, можете да съчетаете печенето и варенето на кестените – варите на котлона сцепените кестени за около 10 минути, след което ги слагате във фурната за още 15.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#306102
просто опитайте веднъж (inlove) 8=) (y) (y)
0
0