Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Наръчник на вегана: какво е сайтан и как да готвим с него

Наръчник на вегана: какво е сайтан и как да готвим с него

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сайтан

Сейтан е термин, с който се нарича вегетарианското „месо”, което се приготвя от брашно по много необичаен начин. Сейтанът съдържа голямо количество белтъчини, на вкус и вид напомня за месо и затова в цял свят е известен като растителният заместител на месото.

Принципът на приготвяне на сейтан е следният: от тестото се отмива цялото нишесте, в резултат на което остава само чистият белтък, който след това се сварява в бульон и се използва за приготвяне на ястия.

Сейтанът заменя месото във всяка една рецепта. Той е истинско спасение по време на пости за тези, които не могат без вкуса на месото.

Сейтанът се приготвя с добавяне на джинджифил, соев сос, сусамово олио и други подправки. Можете сами да си направите сейтан от обикновено брашно. Необходими продукти: 1 килограм брашно, 700 милилитра вода, подправки, соев сос. Тестото се замесва, оставя се за един час и се промива с вода дълго време, докато водата стане съвсем прозрачна.

Сайтан на скара

То се сварява в бульон от 4 чаши вода, четвърт чаша соев сос, 6 сантиметра комбу или други водорасли, 6 см парче корен от джинджифил.

Сейтанът се разделя на парченца и всяко от тях се оформя като кюфтенце.

Бульонът кипва и всички парченца се слагат в него едновременно. Вари се под капак на бавен огън половин или един час. Може да го оставите да къкри на най-малката стойност на котлона за няколко часа.

От така получения полуфабрикат може да се приготвят разнообразни ястия. Полуфабрикатът се съхранява дълго време във фризер.

След като сте сварили сейтана, може да си направите шишчета. Залейте парченцата сейтан с маритана от 40 милилитра олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, по половин чаена лъжичка куркума, черен пипер, индийско орехче, 2 супени лъжици соев сос, 2 чаени лъжички оцет.

Оставете сейтана в марината за една нощ. Нанижете парчетата на шишчета и запечете на барбекю. Печете пет минути от едната страна и толкова и от другата.

Сейтанът се използва вместо кайма за плънка на различни видове тестени изделия, за мусака и за приготвяне на различни видове ястия, които се правят с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Естрея
Естрея
21.01.2014 19:48
На мене не ми се получи добре - стана на каша, докато го миех. Едва го събрах, за да го сложа в гореща вода да се свари, освен това залепна за дъното на тенджерата :(
1
0