Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни специалитети с кестени

Кулинарни специалитети с кестени

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Печени кестени

В сезона на кестените може да се насладите на сварени или печени кестени, поднесени с вкусен сос. Сварете или опечете на фурна кестените, докато поомекнат, но не чак като сварени моркови.

Пригответе меден сос за кестени. Необходими продукти: мед, нарязани на ситно орехи, сушена или прясна мента. Пропорциите са според вашия вкус.

Медът трябва да е течен или да е разтопен на водна баня. Добавят се орехите и ментата. Готовите кестени се обелват и се топват в соса, преди да се хапнат.

Кестените са перфектни за приготвянето на печено месо. Необходими продукти: 500 грама кестени, 2 глави лук, 700 грама телешко месо, 3 супени лъжици масло, 1 литър месен или зеленчуков бульон, сол и бял пипер на вкус.

Кестени

Суровите кестени се разрязват леко, за да се сварят по-бързо. След като се сварят, се почистват и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на кубчета.

Маслото се стопява и в него се запържва лука до прозрачност. Добавя се месото и се запържва до зачервяване. Топлият бульон се излива при месото и се добавя солта и белият пипер.

Месото се сварява на бавен огън под капак за час и половина. Двадесет минути преди готовността на месото се добавят нарязаните кестени.

Кестените се ползват за пълнеж на пиле. Необходими продукти: 1 пиле, 1 супена лъжица зехтин, 1 червена чушка, нарязана на ситно, сол, черен пипер – на вкус, половин чаша пилешки бульон. За плънката: 1 супена лъжица зехтин, половин чаша настърган лук, половин чаша обелени сварени кестени, половин чаша нарязани печурки, половин чаша елда, сол и черен пипер на вкус, 1 чаша пилешки бульон.

Пиле с кестени

Кестените се попарват с вряла вода и се обелват. В тенджера се налива зехтинът, запържва се лукът, добавят се кестените и гъбите и се запържват. Добавя се елдата, бульонът и подправките и се задушава до готовност.

Зехтинът, чушката, подправките и бульонът се смесват и с тази смес се полива пилето отвътре и отвън. Запълва се с плънката, връзват се бутчетата на пилето в долната им част. Пече се в тава, като остатъкът от плънката се разпределя покрай пилето. Долива се малко бульон. Пече се един час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest