Идеи за леки сладкиши

Полски ябълков сладкиш

Вкусно и леко усещане ще получите, ако хапнете полски ябълков сладкиш. Той се приготвя от 4 яйца, 250 грама брашно, 1 килограм ябълки, 1 лимон, 250 грама маргарин, 150 грама захар, 100 грама пълномаслено кисело мляко.

Брашното се смесва с маргарина и започва да се реже с нож на ситно, за да се смеси. Добавят се две лъжици захар и малко кисело мляко и всичко се разбърква добре. Получава се еластично тесто. Остава се за половин час в хладилник.

В това време ябълките се обелват и се маха сърцевината, разрязват се на половинки или на четвъртинки, върху тях се правят леки разрези с нож и се напръскват с лимон.

Яйцата се разбиват със захарта и киселото мляко, добавя се настърганата кора от лимона. Тавата се намазва с масло, постила се пласт тесто, върху който се нареждат красиво ябълките и се залива с крем. Пече се един час на 180 градуса.

Лимоновият сладкиш също е много лек и вкусен. Необходими продукти: 1 чаена чаша заквасена сметана, 250 грама масло или маргарин, четвърт чаена лъжичка сода, гасена с оцет, 1 лимон, 1 чаша захар, брашно – колкото поеме.

Лимонов сладкиш

Сметаната се смесва с нарязания на парчета маргарин или масло и с гасената сода. Добавя се брашното, предварително пресято през сито.

Замесва се тесто, като се добавя постепенно брашно, докато тестото не започне да се отделя от ръцете. Разделя се на две части и се охлажда половин час в хладилника.

Приготвя се плънката – лимонът се залива с гореща вода и се оставя десет минути. Настъргва се на едро ренде заедно с кората. Добавя се захарта, две лъжици брашно и всичко се разбърква.

От тестото се правят кори, не по-дебели от един сантиметър. Върху тава, намазана с масло, се слага една кора. Върху нея се слага лимоновата плънка и се покрива с втори пласт тесто, а краищата се защипват.

Пече се около 40 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Готовият сладкиш се охлажда и се нарязва на порции.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
kk
kk
11.02.2014 23:00
Тези сладкиши са всичко друго, но не и ЛЕКИ :х
1
0