gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кой хляб е най-полезен?

Кой хляб е най-полезен?

Бял хляб

Хлябът е най-важното за всяка българска трапеза и няма дом, в който той да не присъства на масата. Напоследък се появяват различни твърдения колко вреден е той и защо не бива да го възприемаме като задължителен продукт на трапезите ни.

В днешно време можем да намерим всякакъв вид хляб – бял, типов, ръжен, пълнозърнест, с трици, без брашно и др. Но и при толкова много избор, знаем ли всъщност кой хляб е най-полезен за нас и как да купуваме качествен продукт?

Според изследвания белият хляб е най-лошият избор. Полезни са ръженият и пълнозърнест хляб. Рафинираните пшенични брашна се определят като абсолютен враг на организма и се отричат напълно. Но дори пълнозърнест трябва да сме сигурни, че купуваме качествен хляб, който има всичко необходимо в себе си. Ето няколко правила, които можем да спазваме при избора на задължителния за всяка българска трапеза хляб:

Хлебни изделия

1. Най-ценното правило при купуването на хляб, франзелка, питка е, вземайки я в ръцете си да усетим тежестта на хранителния продукт.

2. Ако хлябът има опаковка задължително прочетете какво съдържа, погледнете срока му на годност, какъв е грамажът. Не купувайте хляб, който е приготвен с брашно тип 500.

3. В случай, че опаковка липсва, имате право да попитате какво съдържа хляба, въпреки че реално едва ли ще могат да ви обяснят, но пък и вие не сте задължени да го купувате ако не сте убедени, че е качествен продукт. Ако закупите хляб от фурна вероятността да знаят какво съдържа е по-голяма.

Прясно изпечен хляб

Ако искате полезен хляб, който не просто не е отричан, а дори е желателно да консумираме, купете си такъв, който съдържа ръж, бобови растения и пшеница. Пълнозърнестият хляб е много по-здравословен от този направен с брашно тип 500 и причината се крие в това, че в покълналите зърна има значително по-малко количество скорбяла, което го прави лесно усвоим от организма.

Освен това след изследването на видовете хляб, учените са установили, че похапването на пълнозърнест хляб ни предпазва от ракови заболявания. Но ако сте от онези, които категорично заявяват, че господар на трапезата е белият хляб, то поне купувайте такъв, за който можете да получите достатъчно информация и да се уверите, че е качествен за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
elaSt
elaSt
19.03.2015 20:04
„[...] Пълнозърнестият хляб е много по-здравословен от този направен с брашно тип 500 и причината се крие в това, че в покълналите зърна има значително по-малко количество скорбяла, което го прави лесно усвоим от организма.“

И кога успяват да покълнат тези семена, докато се пекат ли? Ха-ха-ха...
2
1