Най-важните био продукти, които трябва да купуваме

Био продукти

В последните две десетилетия потребителите все повече започнаха да се съмняват в качествата на храните, които се предлагат на пазара. Това повдигна много въпроси относно широко разпространеното използване на пестициди и остатъците им в крайните продукти.

Поради тази причина много хора се ориентират към новата мода в храненето – био храните. Био продуктите и био магазините стават все по-актуални, но цените им съвсем не са подходящи за изтънелия джоб на българина. Кога си заслужава да обърнем внимание на био продуктите, които се предлагат както в големите вериги, така и в специализирани био магазини?

Според американската неправителствена организация The Environmental Working Group трябва да си купуваме био продукти, когато в своята същност плодовете и зеленчуците са много чувствителни и лесно задържат пестициди, като например зеленолистните зеленчуци.

био яйца

Други такива са праскови, ябълки, ягоди, круши, нектарини, зеле, грозде, моркови, повечето листни зеленчуци, картофи, краставици, моркови и малко познатите акай бери и маки бери.

И все пак защо е важно да купим ябълки на децата си от био магазин? Отговорът се крие във широко известния факт, че ценните вещества на ябълката се крият именно в нейната обелка. Но именно тя е мястото, където се задържат пестицидите.

Въпреки това едни много разпространени продукти, каквито са банани, зелето, лук, царевица, авокадо, киви и ананас, броколи и манго не е необходимо да бъдат набавяни от био магазин, за да се гарантира тяхното качество. Това се крие във факта, че те не изискват прилагането на пестициди, а дори и да са отглеждани с такива, много рядко ги задържат.

Био козметика

Важно е да се отбележи, че наименованието био продукти не се изчерпва само с плодове и зеленчуци. Био продукти могат да се отнасят по отношение на животинските продукти /месо, мляко/ и козметика. Предимството на козметиката, закупена от био магазин най-вече се крие в липсата на парабени, за които наскоро се появи твърдение, че са пряко свързани с рак на гърдата.

За съжаление след последното проучване на WWF /Световен фонд за дивата природа/ нито един български супермаркет не успя да събере необходимите точки за устойчив магазин по отношение на зелени практики и био продукти.

Този факт навежда мисълта към две основни насоки – българите не купуват достататъчно био продукти и затова няма високи стандарти в това отношение или био храните не са достатъчно био?

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти