gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да оправим пресолената туршия

Как да оправим пресолената туршия

Пресолена туршия

С настъпването на студените месеци повечето хора си правят зимнина. От компоти до туршии и бидони с кисело зеле – зимата не минава без на трапезата ни да присъства поне едно от трите изброени.

За приготвянето на всяко нещо се изисква майсторлък – туршиите не правят никакво изключение. Понякога се случва в старанието си да направим най-доброто да прекалим и най-доброто да не е подходящо за консумация. Пресолената храна почти винаги може да се оправи, а е повече от желателно да не я консумирате в солен вид. Чували сме вече колко опасна е солта и колко малко количество от нея ни е позволено да консумираме, за да бъдем здрави.

И все пак туршийката предполага един по-солен от нормалното привкус. Ако обаче действително сте я пресолили, съществуват няколко начина, по които можете да „отнемете” солта и да продължавате да похапвате хрупкава туршия цяла зима.

Туршия с домати и краставички

Един от начините да разрешите кулинарния проблем, е да отлеете от маринатата и да добавите вода. Много е относително колко време ще бъде необходимо, за да бъде годна за ядене – изчакайте няколко дена и я опитайте.

Друг начин, който успешно ще „премахне” излишната сол е да добавите още зеленчуци – най-добре те да бъдат зелени домати и моркови. Ще поемат допълнително от солта и туршията ще се нормализира. Хубаво е да сложите доматите, ако не нарязани, то поне надупчени с вилица.

Следващ вариант е да вадите туршията малко преди да е дошло време за сядане на трапезата и да я залеете с топла вода, може и да я накиснете за кратко, след което я отцеждате и слагате на масата. Звучи доста неприятно, особено ако трябва да повтаряте упражнението всяка вечер или през вечер, но след известно време вече няма да ви прави впечатление.

Може да добавите също картофи – белени и надупчени, за да извлекат част от солта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати