Манията био храни

Манията био храни

Био зеленчуци

Всъщност, напоследък все повече слушаме за това колко е важно да си купуваме продукти, които са „био”, но няма ли и това да се окаже поредната масова вълна, поредната мания за известен период от време, която ще завърши съвсем скоро?

Едва ли ще се случи, защото тук е засегнато здравето на хората. В крайна сметка даваш доста повече пари, но знаеш в какво ги влагаш – а именно във вкусна храна, която освен всичко останало е и полезна. Съдържат необходимите витамини, минерали и фибри, продуктите са пресни и имат вкус – нещо, което липсва при основна част от останалите продукти. Или поне така ни представят нещата. Това, което знаем за биохраните е, че те са много полезни, най-доброто до сега на пазара и т.н.

Не е ли обаче тази мания за „био” продукти опасна? Не повярвахме ли твърде бързо в идеята, че „био” е еталон за качество?

Всяко нещо, което е в крайности, може да бъде опасно. Според Американската академия по педиатрия все още не е доказано по категоричен начин, че биохраните са полезни, че ни помагат за здравето или пък, че ни предпазват от някаква болест. Тогава си задаваме въпроса действително ли е по-полезно да дадем повече пари за храна с етикета „био”?

Био плодове

И пак според Академията по педиатрия става ясно, че дори да няма крайно изследване, което да ни доказва, че тези продукти са по-добри за нашето здраве, съществуват изследвания, които доказват, че в биохраните се съдържат по-малко пестициди, значително по-малко химикали, антибиотици.

За организма ни най-важно е храната да бъде разнообразна и да съдържа необходимите за нас вещества, а ако е и произведена по качествен и природосъобразен начин – още по-добре за всеки потребител. Но не бива добрата и качествена храна да ни каре да се вманиачаваме и да четем етикетите по няколко пъти преди да закупим нещо. Живейте здравословно и свободно, похапвайте каквото ви е вкусно, а ако имате възможност това да са биохрани – още по-добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Силвия
Силвия
11.04.2013 15:47
Аз лично си купувам "био" продукти с надеждата,че консумирам по-чиста и здравословна храна.В действителност ,обаче никога не можеш да си сигурен дали е така,освен ако не си я произвеждаш сам...
1
0
панко
панко
11.04.2013 12:45
в близкото минало всичко беше био и много евтино а сега е точно обратното ние сме уникално ТЪП народ
1
1
Ирина
Ирина
11.04.2013 12:26
"Био" е - когато ти си го произведеш. Мляко от козите на дядо, домати от градината на баба. На нищо друго не вярвам.
1
1
Ина
Ина
14.11.2012 10:02
Съгласна съм. И какво значи "био"? Да не би другите храни да са "химио"?! Това са пълни глупости! Всичко е реклама за да се купуват скъпите неща!
0
2