Какво представляват баластните вещества?

Пълнозърнест хляб
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Баластните вещества са тези, които помагат на организма да се „изчисти” от токсините, вследствие на което успяват и да подобрят перисталтиката. Произходът на баластните вещества е по-често растителен и в по-малко от случаите животински. Най-важните баластни вещества са целулоза и пектин.

Всъщност всички продукти, които са богати на тези вещества, имат много ниска калорична стойност. Едни от най-богатите на баластни вещества храни са картофи, тиква, пшеничени трици, праскови, бобовите изделия, семена, ориз, ечемик, ръж.

Ако ограничаваме организма си от баластните вещества ние всъщност го ограничаваме от възможността да бъде „освободен” от токсини, да има нормален метаболизъм. За да се чувстваме добре и да бъде здрави, дневно в организма на всеки човек е необходимо да се приемат около 30 г баластни вещества.

Какво ни носят целулозата и пектина и защо не бива да прекаляваме с тях?

Праскови

Нито целулозата, нито пектина се разлагат в организма. Те нямат функцията да дават енергия на тялото, тяхното предназначение е да помогнат при смилането на храната и по-лесното и бързото й преминаване през червата. Освен това според изследване, пектинът изчиства и част от холестерол .

И може би едно от най-съществените за дамите неща – похапването редовно на баластни вещества ще поддържа фигурата ви в добра форма, затлъстяване няма да бъде възможност ако приемате редовно необходимото количество целулоза и пектин.

Но дневната доза е достатъчна – не бива да се прекалява с приемането им, защото могат да се стигне до не добри и нежелателни последици. Става дума за обезводняване, както и за загуба на други също толкова важни за организма вещества като калций и желязо. Тези соли се свързват заедно с баластните вещества и се изхвърлят от организма чрез фекалиите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати