Най-опасните консерванти в храните
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-опасните консерванти в храните

Най-опасните консерванти в храните

Най-опасните консерванти в храните

Да се храним здравословно е една от най-обсъжданите теми – какво да консумираме, какво да премахнем напълно от менюто си и защо. Диетите все по-напористо заливат съзнанието на хората и често се достига до вманиачаване на темата храна и хранителни продукти. От една страна е чудесно всеки да има култура на хранене, което съвсем не се изчерпва с държанието ни на трапезата.

Културата на хранене включва в себе си и това с какво да се храним, какво да търсим на етикетите на хранителните продукти, кое е полезно за нашия организъм. От друга страна, обаче, здравословният начин на хранене ни прави много бдителни затова какво си купуваме и какво слагаме на масата – стига да не се достига до крайности, това може да ни донесе само плюсове. Все повече хора започват да се оглеждат за биохрани, да четат по етикетите на продуктите, които купуват – какво съдържа и да си задават въпроса какво е Е 209 или Е 216.

Ще разгледаме какво означават всички тези Е-та в хранителните продукти или поне онази част от консервантите, която е добре да избягваме. Какво ни доставят и вредят ли ни по някакъв начин и кои са всъщност най-опасните консерванти в храните са въпроси, които може би всеки си задава. Всички видове консерванти, оцветители, подобрители и прочие в храната могат да бъдат вредни, макар често производителите да се опитват да ни убедят, че те не просто не са вредни, а дори напротив – полезни са.

Консервантите се отбелязват на етикетите със знак Е и цифра след тях. Всъщност, за да разгледаме само консервантите трябва да кажем, че те са от Е 200 до Е 290. И тъй като това са много видове консерванти, ще разгледаме онези, които в действителност са опасни и крият риск за нашето здраве:

Най-опасните консерванти в храните

Канцерогенни са следните консерванти – от Е 210 до Е 217 (съдържат се предимно в сокове, газирани и ободрителни напитки, пастети с лют привкус), както и Е 240, Е 249;

Най-опасните консерванти в храните

От Е 230 до Е 233 – това са консерванти, които могат да дразнят кожата ви и да причинят кожни проблеми, използват се предимно за земеделски цели. Същите тези добавки (плюс Е 239) могат да предизвикат и някаква алергична реакция. Е 233 води също и до затлъстяване.

Ако сте хипертоници, трябва да внимавате с храни, които съдържат консервантите Е 250, Е 252 и Е 254. Е 250 можем най-често да срещнем в наденици и кренвирши – тази добавка е канцерогенна и продукти, които съдържат този консервант, са забранени в някои страни.

В Австралия много голяма част от тези консерванти са забранени. За да бъде малко по-ясно – онези консерванти, за които не е известно да са причинили някакви последствия са - от Е 201 до Е 203, Е 234 (съдържа се в доматеното пюре, както и в бира), Е 260 (използва се за туршии), Е 262.

Онези, които е добре да избягвате са – от Е 210 до Е 217, Е 220, Е 226, Е 227, от Е 236 до Е 239, Е 250, Е 252.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати