Чай от глухарче пречиства черния дроб
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Чай от глухарче пречиства черния дроб

Чай от глухарче пречиства черния дроб

Чай от глухарче
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Изцелителната сила и неопровержимите прочистващи свойства на глухарчето са доказани още от древността.

Любопитният може да надникне в арабските писанията от 10-ти век, в уелските ръкописи от 13-ти век и в английската билкова енциклопедична литературата от 16-ти и 17-ти век, в които ще открие колко особено полезно е това смятано за невзрачно растение.

Благодарение на усилията на билкари неговото лечебно приложение е вече добре известно.

Глухарчето съдържа: инозит, холин, цериловия алкохол лактоцерол (в млечния сок), манит, каучук, дъбилни вещества, сапонини, органични киселини и слузни вещества, тритерпени (тараксерол, тараксастерол и псевдотараксастерол) и др.

Всички части от глухарчето могат да бъдат използвани, въпреки че обикновено се вари чай от неговия корен или се приготовлява тинктура. То съдейства да повишаване на секрецията и отделянето на урина и действа като леко очистително.

В Европа са провеждани много научни експерименти, които потвърждават народното вярване, че билката наистина лекува чернодробни заболявания (Лукас: Билкови: 33).

Глухарчета

Глухарчето действа по два начина: подпомага образуването на жлъчен сок и премахва излишната течност от организма, сформирана на оточни аномалии, произтичащи от задръствания на черния дроб. Смята се, че е изключително полезно в случаите на уголемяване на черния дроб и при жълтеница, дори и когато пациенти са малките деца.

Д-р Суинбърн Клаймър пише: "Глухарчето има благотворно влияние върху жлъчката, премахва и затлачването на черния дроб, както и на далака. Добре е да се използват зелените части от растението и да е току-що набрано и независимо дали ще бъде приложено като тинктура или инфузия, има осезаем положителен ефект..." (Лукас: събрани съчинения: 12).

Друг изследовател - Грийв, посочва, че билката има добро въздействие при хепатитни усложнения на хора, дълго пребиваващи в местност с топъл климат. Глухарчето може да се пие като чай, при съпътстващи оплаквания от такова естество, с няколко листа от киселец ежедневно в продължение на няколко месеца (Грийв: 254).

Приготвеният чай от него също така подпомага черния дроб и жлъчния мехур в тяхната жизненоважна роля на преработване на мазнините и улеснява детоксикиращия процес в целия организъм. В комбинация със сок от кресон и с диета без захар и нишесте или месо, глухарчето упражнява благотворно въздействие върху цялата нервна система и всички вътрешни органи.

Пиенето редовно на чай от глухарче може да бъде едно важно допълнение към провеждащо се лечение. Най-добър прием на напитката се осъществява, когато е все още топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 6
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати