Готвене на месо с плодове

Месо с плодове

Макар и за българската традиционна кухня готвенето на месо с плодове да не е особено разпространен маниер на кулинарните ни традиции, подобни рецепти си струват да се опитат. Захарите на плодовете проникват в месото и правят вкуса му неповторим. Плодовият аромат не е наситен, а е деликатно допълнение на вкуса на месото. Предлагаме ви няколко интересни рецепти за месо с плодови аромати.

Печено апетитно свинско с грозде

Необходими продукти:

1 и ½ кг. филе от свинско, 150 мл. вода, 150 мл. сок от грозде, 150 мл. сухо бяло вино, 30 гр. масло, 2 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици джин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 450 гр. бяло грозде - и за гарниране, допълнително масло за запържване.

За маринатата:

2 скилидки чесън, смачкани в хаванче, 3 супени лъжици зехтин, 6 супени лъжици сухо бяло вино.

Начин на приготвяне:

Свинското месо се поставя в дълбок съд. Съставките на маринатата се смесват добре в купа. След това се изсипват върху месото. То се оставя да се маринова в хладилник за 24 часа. През този период трябва да се обръща няколко пъти в съда.

На следващия ден отстранете свинското месо от маринатата, а нея я запазете за по-нататъшна употреба. Загрейте фурната до 190 градуса. Поставете месото в дълбока виенска тава и го подправете със сол и черен пипер.

Налейте 150 мл. студена вода около месото и след това го покрийте плътно с капак или алуминиево фолио. Печете за около 1.5-2 часа.

Междувременно разтопете допълнителното масло в голям тиган, добавете гроздето и го запържете за 4-5 минути до златисто кафяво. Поставете го настрана.

Почти сготвеното свинско месо сложете в друга тавичка. Загрейте джина в малка тенджерка, запалете го и бързо го изсипете върху него.

Отделете излишните мазнини от соковете, останали при печенето на свинското. Залейте месото и с прецедения така сос.

Добавете гроздовия сок, бялото вино и малко от запазената марината при месото и соса. Оставете всички съставки да заврят в тавичката, след което намалете огъня и оставете соса да къкри с месото за 2-3 минути.

Сервирайте като около сготвеното свинско месо, полято със соса, в който е къкрил, разхвърляте запържените в маслото гроздови зрънца.

Агнешко по турски

Агнешко по турски със сушени плодове

Необходими продукти:

600 гр. агнешко месо, почистено от излишната мазнина, 2 настъргани средно големи глави лук, 60 гр. краве масло, 100 гр. обезкостени, сушени сини сливи, 100 гр. сушени кайсии, 3 чаени лъжички кафява захар, 2 щипки канела, 1/4 ч.л. кардамон, 1 ч.л. сол.

Начин на приготвяне:

Нарежете агнешкото месо на двусантиметрови кубчета. Поставете ги в голям тиган, залейте ги с вода и изчакайте да заврят. Намалете огъня и оставете агнешкото да къкри за няколко минути, премахвайки междувременно утайката, която се издига на повърхността. Извадете месото от тигана и запазете бульона, в който се е приготовлявало.

Изцедете сока от лука и го прибавете заедно с месото в купа. Разбъркват се добре и се оставят, за да може агнешкото да се маринова в продължение на 15 минути.

Загрейте маслото в голям тиган и запържете маринованото месо. Добавете остатъка от сока от лука и изцедените парченцата лук и продължавайте да готвите, докато той покафенее. Прибавете сушените сини сливи и кайсиите и оставете ястието да се готви за още 5 минути. След това изсипете агнешкия бульон, захарта, солта, канелата и кардамона (по желание).

Покрийте с капак и варете на слаб огън, докато месото омекне, а соковете се поизпарят- около 45 минути. Агнешкото се сервира топло с гарнитура от ориз.

Патешки гърди с лайм

Патешки гърди с лайм и салата от диня с кресон

Необходими продукти:

1 брой патешки гърди, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

За дресинга:

1 супена лъжица мед, 2 супени лъжици лешниково олио, 2 супени лъжици соев сос, сок от 1 лайм, сок от 1/2 портокал.

За динената салата:

1/8 диня, нарязани на парчета, 1/2 глава цикория, 1 шепа кресон.

Начин на приготвяне:

Патешките гърди се подправят със сол и черен пипер и се запържват в загорещен тиган от страната на кожата първо. Готви се, докато мазнините започнат да се отделят от кожата, тогава гърдите се обръщат от другата страна и се запържват за още 3-4 минути. След това ги извадете от тигана и ги оставете настрана. Запазете соса, в който са се приготвяли.

За дресинга смесете меда, лешниковото олио, соевия сос, сока от лайм и портокал.

Подредете динените парченца в купа и добавете цикорията и листенцата кресон. Поръсете салатата със соса при приготвянето на на патешките гърди.

Сервирайте, като сложите в чинията купчинка от динената салата. Нарежете патешките гърди на дебели резени и ги наредете отгоре. Поръсете с дресинга.

Патешки гърди със сметанов сос

Пилешки гърди с нектарини и сметанов сос

Необходими продукти:

4 пилешки гърди - обезкостени, 4 супени лъжици масло, 4 обелени нектарини без костилка - нарязани на четвъртинки, 2 супени лъжици брашно, 240 мл. сметана, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Начукайте леко пилешките гърди. Задушете ги в масло, докато покафенеят малко. Добави нектарините след 5 минути от началото на готвенето и оставете сместа да къкри, докато пилето се зачервява, а нектарините омекнат. Извадете пилешките гърди и нектарините от тигана и ги дръжте на топло във фурната.

Към останалия сос в тигана добавете брашното и разбъркайте старателно. Добавете сметаната и продължете да бъркате сместа на среден огън, докато достатъчно се сгъсти. Подправете на вкус и изсипете приготвения сос върху пилешките гърди и нектарините.

Санвичи с плодове

Пържени сандвичи от шунка и круши с масло с подправки

Необходими продукти:

8 супени лъжици неподсолено масло - омекотено, 1 чаена лъжичка подправка за тиквен пай (примерно съотношение при приготовлението на тази подправка: 3 с.л. канела, 2 с.л. джинджифил, 2 с. л. индийско орехче, 1 и половина с.л. бахар и 1 и половина с. л. карамфил), 1/2 ч.л. кориандър, 1/2 ч. л. джинджифил, 1/2 чаена лъжица сол, 8 филийки хляб, 4 резена швейцарско сирене по избор, 400 гр. шунка, 420 гр. круши, наразяни на половинки в сладък сироп или от консерва, 4 резена сирене „Фонтина”.

Начин на приготвяне:

Поставете маслото, подправката за тиквен пай, кориандъра, джинджифила и солта в средно голяма купа, като бъркате до получаването на хомогенна смес. Оставете я настрана.

Подредете половината филийки от хляб - 4 на брой, върху дъска за рязане и сложете върху тях по едно парче от швейцарското сирене. Отгоре добавете нарязаната шунка, следвана от резените круша и накрая покрийте със сиренето „Фонтина”. Завършете сандвичите, като сложите четири филийки хляб над плънката и ги притиснете леко, за да прилепнат отделните продукти по-добре. Намажете с подправеното масло от външната страна на всеки сандвич.

Поставете два по два сандвича в тава. Запържете ги, докато първата страна се оцвети в златисто кафяво, около 6 минути. Обърнете сандвичите и запържете от другата страна. Сервирайте ги още топли, като нарежете на две половинки всеки сандвич.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Васил
Васил
14.06.2013 12:48
Точно така,Бойчо! Ние си имаме наши вкусове, с които сме преживяли 1300 години.За гроздето-начините на консумация са основно два:прясно и ферментирало!
0
0
Бойчо
Бойчо
30.04.2013 13:47
Българите - викаме на тез рецепти "Манджа с грозде". 60г живея без да съм ял подобни манджи и смятам още толкова да живея без тях. Тези рецепти дойдоха от страни, които искат да наложат техния начин на живот.
Хайде моля не ми хвалете! От българската национална кухня няма по-добра.
0
1