Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против консервираните плодове и зеленчуци

За и против консервираните плодове и зеленчуци

Консерви

Това, което най-много се консумира през зимния сезон са туршиите, както и консервираните плодове и зеленчуци. Почти няма семейство, което да не си прави домашни консерви от домати, кисели краставички, кисело зеле, или пък компоти от различни видове плодове.

Причините затова са следните – през зимата не можем да намерим достатъчно качествени плодове и зеленчуци за похапване и разчитаме на консервираните; друга основателна причина е, че дори да успеем да намерим вкусни плодове и зеленчуци в пресния им вариант, те обикновено да доста скъпи, което веднага ни отказва да си ги купуваме.

Оказва се, обаче, че има не само привърженици на консервираните зарзавати, съществуват и хора, които смятат, че това е не само излишно, но дори е вредно за нас, без реално да го осъзнаваме.

Димашни туршии

Специалисти са провели изследване, според което българите се хранят изключително нездравословни и се оправдават, че причината е в ниските доходи, които имат. Това обаче се оказва не съвсем вярно.

Причината поради, която се храним нездравословно е липсата на култура на хранене, както и вредни навици, които са се внедрили в българската кухня.

И ето тук се появяват всякакви консервирани зеленчуци – в туршиите се слага много сол, много оцет, което е изключително вредно и нездравословно за организма ни, особено като се има предвид, че похапваме от тях през цялата зима.

Кисело зеле

Освен това, заради тези преработени плодове и зеленчуци, ние не си купуваме пресни – а в тях има много повече витамини и като цяло полезни вещества, отколкото в преработените зарзавати. Освен солта и оцетът, към туршиите често се прибавят подправки като чесън, черен пипер, копър, лук – всичко това носи негативни последици за стомаха.

Консервираните зарзавати не се препоръчват на хора с високо кръвно налягане, такива, които имат проблеми със стомаха, страдат от гастрит и други заболявания на храносмилателния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
здравомислещ
здравомислещ
20.03.2014 11:32
Пресните зеленчуци през зимата са пълни с химия и не са по-полезни от зеленчуците, расли на слънце през лятото и есента в нашите градини. Просто всичко трябва да се консумира с мярка.
2
0