Какво може да намерим в биомагазините?

Биомагазин

В биомагазините могат да бъдат намерени всички онези продукти, които намираме в обикновените конвенционални магазини, но в био вариант.

Видите ли знак био на даден продукт, това означава, че той е произведен спрямо изискванията на Наредба 2092/91 на ЕК за биологичното земеделие.

Според основните принципи на биопродуктите се забранява употребата на химически синтетични и лесно разтворими минерални торове. Забранява се под всякаква форма употребата на генни технологии.

Биохраните се се развиват при намален брой позволени добавени вещества. Животните се отглеждат хуманно, с достатъчно пространство, светлина и свеж въздух. Също така се забранява рутинно добавяне на лекарства във фуража без належаща болест.

Биохраните имат много предимства. В състава им липсва или е изключително ниско съдържанието на опасни добавени вещества. Биологичните продукти съдържат повече хранителни вещества, защото са обработени по целесъобразен начин.

Вкусът на повечето продукти е значително по-добър, което ги прави предпочитани сред майсторите готвачи. Повечето потребители смятат, че био храните имат по-добри жизнени показатели от конвенционалните.

Биопродукти

Биомагазините също дават възможност и на хората с различен начин на хранене (като вегетарианци, суровоядци, хора имащи алергия към глутен, яйца или мляко) да намират всичко необходимо за едно разнообразно и природосъобразно хранене.

В така наречените „Биомаркети“ могат да бъдат открити освен храни, също така и козметика, перилни, миещи и почистващи препарати, дори дрехи от еко памук, памперси и дамски превръзки.

Най-новите изследвания сочат, че все повече хора по света предпочитат да консумират биохрани. Може би причината се крие в по-добрия вкус, произхода на храната – биофермите не използват ненужни химикали.

Затова хранителните добавки, които често предизвикват астма и сърдечни заболявания, са забранени в биоземеделието. Биопродуктите се отглеждат при условия, щадящи природата.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати