Осем храни за добро здраве и красота

На пазар

Какво си мислите, когато отивате на пазар? Че сте изморен и ви е тежко или че чувствате прилив от енергия и желание да купите нещо полезно и вкусно за себе си и семейството си? Това какво решавате да сложите в пазарската кошница предопределя вашето здраве и стил на живот.

Ако си избрал да бъдеш човек с добро здраве и изпълнен със живот, трябва да обърнеш внимание на добрите храни. Може да се намерят такива във всички магазини, те не са нови, не са и скъпи.

Добрите храни са тези, които съдържат компоненти, които влияят благоприятно на човешкия организъм и му дават сили и енергия да се бори с нежелани реакции. Доказано е, че увреждането на човешкия организъм може да се избегне от 50 до 70% при консумация на полезни храни и избягване на вредните.

Трудно е да се състави списък с всички полезни за здравето храни, природата ни е дарила с изобилие от такива, но ето някои от тях, които можете да намерите във всеки един по-голям хранителен магазин.

Ябълки – Помнете: Една ябълка на ден те пази доктора далече от мен. Ябълките ни предпазват от пристъпи, тумори, намаляват нивото на холестерола и помагат срещу появата на два от видовете диабет. Ябълките намаляват риска от дихателни заболявания.

Зеленчуци

Безкостилковите плодове като боровинките, ягодите и малините помагат на организма да се бори със стареенето и са един чудесен антиоксидант. Съдържат в себе си антоцианини, които извършва антиоксидантно действие, а също така и витамините С и Е. Тези плодове са добър източник на витамини, минерали, магнезий и диетични фибри.

Кръстоцветните зеленчуци са друг вид полезни храни, които е добре да присъстват в менюто ви. Това са броколи, зеле, репички, брюкселско зеле, карфиол, алабаш, синап, ряпа и други. Всички тези зеленчуци са богати на глюкозинолати и фитонутриенти, които помагат в борбата с тумори на гърдата, дебелото черво и простатата.

Спанак – Когато Попай Морякът се е нуждаел от енергия и сила, той взел две купи със спанак. Това е така, понеже спанакът съдържа в себе си изобилие от желязо, което всъщност придава енергия на организма след неговата консумация. Спанакът също така съдържа около 13 флавоноида, които изпълняват функцията на антиоксидант.

Спанакът е източник на витамин К, който е много важен за костната система. Също така зеленчукът е полезен за мозъка и двигателната функция на организма. Други важни съставки на спанака са витамин С, бета–каротин и витамин А, който е полезен за зрението.

Ядките и семената са много полезни за сърцето. Консумирането им пет или повече пъти седмично намалява риска от сърдечен удар с около 60%.

Сьомга

Сьомгата е много полезна риба. Консумирането на сьомга 2 пъти седмично набавя на организма нужната доза мастни киселини омега-3. Есенциалните мастни киселини омега-3 предотвратяват непостоянния сърдечен ритъм.

Пуйката – четири униции пуйка съдържа 65.1% от нужната доза протеини за деня. Пуешкото месо съдържа витамин В, който е много важен за производството на енергия, а също така е и помощник за регулирането на нивата на кръвната захар.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати