gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на спелтата

Полезни свойства на спелтата

Спелта
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Спелтата е специален сорт жито, който е наричан „храната на фараоните”. Сведения за тази житна култура ни дават находките от петото хилядолетие преди н.е. При направени разкопки са открити останки от уникалния сорт жито. По-късно спелтата е разпространена в Централна Европа, а през 19-ти век достига и до далечната Северна Америка.

Не е случайно определението на спелта като „храна на фараоните”. Съдържанието и е изпълнено с богати хранителни вещества, които са незаменими за човешкия организъм – 57.9% въглехидрати, 3% мазнини, 17% протеини, 9.2 % фибри, както и витамини и минерални соли.

През 20-ти век спелтата е изместена от хлебното жито, защото добивът от него може да се увеличава с генни модификации и изкуствени торове. Насаждения със специалната египетска култура се правят все по-малко, тъй като не се влияе от допълнителни интервенции.

"Храната на фараоните" съдържа известно количество глутен, който се явява опасен в прекомерни количества. За сметка на това е изключително подходящ за приготвянето на тестени изделия.

Спелтата е предпочитана от хората, които водят природосъобразен и здравословен начин на хранене. Съставките й са водоразтворими, което прави разграждането им по-лесно за организма. Съдържанието й оказва положително влияние върху кръвообръщението, действа съдоразширяващо, стабилизира кръвното налягане и подобрява храносмилането.

Полезното въздействие на "храната на фараоните" е познато и в медицината – използва се като възстановителен и болкоуспокояващ медикамент. Друг любопитен факт е, че обвивките на растението се използват като пълнеж за възглавници и матраци. Това е допълнителна екстра в едни от най-луксозните хотели в света.

В медитацията спелтата също намира приложение – като средство за пълен душевен покой поради мекото й действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати