gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Диня срещу сърдечни болести

Диня срещу сърдечни болести

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Диня
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Ново изследване показва, че ежедневната консумация на диня предпазва от сърдечно-съдови заболявания, като спира натрупването на вреден холестерол, а и намалява теглото.

Изследователите извършили експеримента върху мишки, които приемали храна с високо съдържание на мазнини. Те установили, че динята намалява ½ натрупаните липопротеини с ниска плътност LDL – форма на холестерол, който води до запушване на артериите и сърдечни заболявания.

Ядене на Диня

Учените от университета Пардю в САЩ стигнали още до извода, че редовната консумация на диня помага за контролиране на теглото и намалява задържането на мазнини в кръвоносните съдове. Тези ефекти на динята се дължат на химическото вещество цитрулин, съдържащ се и в други плодови сокове.

При предишни изследвания цитрулинът е играл основна роля в предотвратяването на сърдечни заболявания, като е спомагал за намаляване на кръвното налягане.

Нарязана Диня

Настоящото изследване на американските учени не откриват значителен ефект върху кръвното налягане, за сметка на силното въздействие върху други фактори, които създават опасност от сърдечно заболяване.

Как процедирали учените при самото изследване? Хранели две групи мишки с продукти, съдържащи високи нива на мазнини. На едната група давали вода, на другата – cок от диня. Състоянието на гризачите се наблюдавало в продължение на няколко месеца.

В края на опита установили, че мишките, които консумирали сока от диня, са с 50% по-малко LDL, от другите, които пиели вода. Нещо повече – първата група мишки бил със средно 30% по-малко тегло, макар че нямало разлика в кръвното налягане.

Динята е полезна не само срещу сърдечните болести. Сокът и помага при висока температура, полезна е и при анемия, защото съдържа фолиева киселина.

Гаргара с динен сок пък облекчава възпаленото гърло, а също така лекува и при кожни изгаряния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати