За ползите от отварата от магданоз

Магданоз
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

В българската кухня се използват изключително много подправки – разнообразието от миризми и вкусове прави гозбите още по-вкусни и неповторими. Какво би бил боб без джоджен или риба без малко девесил? Богатството от миризми ни дава възможността да използваме най-различни комбинации, дори такива, които звучат много невероятно.

Използват се типично сладкарски подправки на солени ястия, което в някои случаи наистина обогатява вкуса на гозбата. Всъщност това готвене (сладка миризма на солено ястие) не е най-характерното за нашата традиционна кухня, но иновациите винаги са добре дошли – традиции също се изменят, макар и бавно, във времето.

Сушен магданоз

Но почти всяка подправка, която използваме е и билка, стига да знаем как точно да я използваме и при какви състояния ще ни помогне. Магданозът, например, е изключително витаминозна зелена подправка, която може би за изненада на някои, е и чудесна билка.

Всъщност, за да бъде най-полезен, магданозът трябва да се похапва пресен, но при някои здравословни неразположения е ефикасна и отварата приготвена от зелената подправка.

В кулинарията по-характерно е да се използва зелената част на магданоза, но за лечение може да се използват и семената – трябва да се счукате на прах, след което да се добавят 4 ч.л на 200 мл вода. Тази отвара ври около 15- 20 минути, след което се изчаква да изстине, изцежда се и се приема по 3 – 4 с.л 3 пъти на ден. Taзи отвара стимулира организма да уринира по-често.

Отвара от магданоз

Отвара от магданоз спомага много при панкреатит, като към подправката се прибавя и прясно мляко. Прави се по следния начин – запарвате половин килограм магданоз, след което го нарязвате. След това поставете магданоза в тенджера с прясно мляко ( количеството на млякото трябва да покрие подправката) и оставете да заври. Накрая изцедете сока и пийте от него по 1 – 2 с.л. за да прибегнете обаче до това лечение, задължително се консултирайте с вашия лекар.

Ако имате лош дъх, също можете да прибегнете към отварата от ароматната подправка – заливате с кипяща вода 1 с.л – след като е изстинала, започвате да се жабурите. За пробуждане на апетита, можете да приготвите следната отвара – нарязвате връзка магданоз и я заливате с половин литър вода – оставяте на котлона около 10 минути, след което отдръпвате и прецеждате. След като е изстинала приемайте по 2 – 3 с.л на ден – това ще подобри и храносмилателния ви процес.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Много харесвам отвара от магданоз, има много приятен вкус
0
0