Кои вещества са канцерогенни

Пушено месо

Всички сме чували за канцерогенните вещества, но всъщност кои са те и къде се намират? А какво е тяхното действие върху нашето здраве?

Самата дума канцероген води началото си от латински: CANCER- рак и гръцки: GENES- раждане. Буквално той е излъчване от химическо вещество или съвкупност от вещества, които, попаднали в организма на всяко живо същество способстват за образуването на злокачествени образувания.

Познати канцерогенни вещества са нитратите, бензопиринът, пероксидът, афлатоксинът и диоксинът. Те се съдържат както следва в: азотните торове; в дима, отделящ се при приготвяне на животинско месо на скара, както и в цигарения дим; при силно нагрятото растително масло; в част от плесенните гъби; при изгаряне на битови отпадъци и при хлориране на застояла вода.

Маргарин

Но това са само малка част от местата, в които се съдържат тези опасни вещества. Те ни заобикалят постоянно, в ежедневието, в домът ни - край нас са непрекъснато.

Голям е броят на хора, заболели от рак при работа с течните горива. Парите, които се отделят от резервоарите с бензин, са наситени с канцерогени. Същото опасно количество се съдържа и в боите от всякакъв вид. За това е необходима маска, която да предпазва работещия с тези материали от нахлуването на веществата в организма му.

Във вече преработените газове от колите, съдържанието на канцерогенни вещества също е в опасни количества. Не само че трови хората, тази опасна консистенция също така вреди пагубно на околната среда, на флората и фауната, предизвиква изменения в озона.

Бои

Най-интересното може би място, доказано с повишена канцерогенна активност, са пушените храни. Върху повърхността им се натрупват вещества, които могат да предизвикат ракови образувания. За да се избегне това, кожата или кората на пушената храна трябва да бъде предварително премахната преди консумация.

Химическите препарати и хартията също съдържат множество канцерогени. Това може да звучи нелепо, но хартията, например, минава през водообработка, а при вода с ниски съдържания на хлор присъстват вредните вещества.

Канцерогенни вещества се използват и в множество козметични продукти. Това не само че ги прави с много ниско качество, а и при честа употреба може да доведат до злощастни последици. Затова когато купувате разкрасителни продукти, много внимателно четете съдържанието им.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Руди
Руди
30.06.2014 18:15
А тези самолети дето кръстосват света ежеминутно, те не ни ли скъсяват живота, колко изгорели газове изхвърлят и колко кислород изгарят, само в Чикаго казаха, че за едно денонощие излитат и кацат над 2 500 самолета, а в другите големи и по-малки държави? Това ще довърши земния живот!
1
0
димитров
димитров
28.03.2014 23:20
ами да заминаваме да живеем в гората
0
0
Аха
Аха
05.03.2014 11:11
А защо китайската и корейската кухня са признати за най-здравословни, при положение,че всичко се пържи в направо пушещо олио?
0
0