Кое кафе е по-полезно?

Кафе
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Всички видове кафе съдържат голямо количество баластни вещества, които са много полезни за организма, но и до ден днешен кафето си остава противоречива напитка за науката.

В миналото дълго време битуваха твърдения, че е изцяло вредно за здравето. Напоследък изследванията сочат, че в определени случаи е полезно – като предотвратяване на старческа склероза и диабет, както и за подобряване на потентността.

Наскоро към този списък бе добавено още едно свойство на известната напитка – голямото съдържание на баластни вещества, които играят важна роля за храносмилателния процес и поддържането на нивото на кръвна захар.

Не е чудно, че ориенталските народи почти винаги изпиват по една чаша кафе след като се нахранят.

Според данни от последно изследване, публикувано в списание Nature, в 100 милилитра филтрирано кафе се съдържат 0.47 вещества, които не се усвояват, в еспресото – 0.65, а в нескафето -0.75 милиграма.

Явно нескафето е най-полезно, като по съдържание на баластни вещества превъзхожда виното и портокаловия сок, които най-често са спрягани за основни източници на тези вещества.

Кафе на зърна

Междувременно кафето спомага за подобряване на краткосрочната памет, може би това се дължи на стимулиращия му ефект. Напитката е полезна дори за децата – през 1999 година са одобрени официално инжекциите с кофеин при бебета, които страдат от внезапно спиране на дишането.

Кафето помага дори при денталните проблеми. Важна подробност е да не го смесвате със захар или мляко. Печеното кафе на зърна има антибактериални свойства, които могат да унищожат бактерията, която предизвиква кариес и дупки в зъбите.

Въпреки гореизброените ползи, не забравяйте, че изпитото количество е строго индивидуално. Ако кафето не действа добре на стомаха или сърдечната функция, консумирайте други напитки като зелен чай или мате.

Но ако чаша ароматно кафе ви тонизира и зарежда с енергия и настроение, то се чувствайте свободни да го пиете за здраве!

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати