gotvach.bg»Статии»Кулинария»Съвети на Петър Дънов за храненето

Съвети на Петър Дънов за храненето

Здравословно хранене
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
59.00 лв.
Виж ››

Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят, е най-известният български духовен учител. На българския пазар има огромен брой негови книги и беседи. Бялото братство, което той формира, до ден днешен има съмишленици по целия свят, които разпространяват мъдростта и предписанията му.

В неговите просвещения се обяснява всичко онова, което е казано в Библията и Завета на Исус и християнството, но с много по-прости думи, способни да достигнат до сърцето на всеки.

Едни от най-важните съвети, които Петър Дънов дава, дори според самия него, са тези за храненето. Всеки си мисли, че яденето е нещо обикновено. Според него обаче то е най-важното нещо на Земята. Казва, че хората ядат, но не разбират смисъла на храната, който е скрита в нея.

Самото хранене е цикъл като кръговрата на живота: колапс и експанзия. То е наука за трансформиране на енергии от едно състояние в друго. Грубата енергия се трансформира в умствена, а тя - в духовна.

Мазнини, белтъчини, въглехидрати - всеки хранителен елемент трябва да се пригоди към специфичността на отделния организъм.

Петър Дънов

Първоначално, както казва Дънов, Бог казва на човека да се храни само с плодове. Съгрешавайки и особено след потопа, му се разрешава да се храни и с месото от животните. Единствената забрана е за животинската кръв. Това е историческото обяснение за месоядството. Когато дойде моментът човек да се върне към изначалното, той пак ще заеме първоначалното си положение, т.е. – пак ще се храни само с плодове.

Относно вегетарианството, Учителя казва, че това е неправилно схващане за диета. Природата е дала на всеки това от което се нуждае и не бива изкуствено да се ограничава. Всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която дава най-добри резултати за него.

Когато се говори за вегетарианството и изначалното, трябва да се има предвид, че не става дума само за яденето на месо и млечни продукти. За изчистване на душата се иска много повече. Плътските желание са на челно място в графата, защото това отново е поход към плътта.

Продукти за тесто

Обобщено с прости думи, Петър Дънов съветва да се възползваме от нещата които ни заобикалят благоразумно, като първо мислим какво правим. Месоядството е грях, но той ни е позволен до момента, в който не настъпи промяната.

От общо практична точка неговите съвети са:

- да не ядем ако не ни се яде. Посяга се към храната само ако си гладен;

- Спираш да ядеш, когато ти е най-приятно - в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила;

- Трябва да се храним вечер, преди залез и сутрин - след изгрев. Никога по тъмно;

- Яде се бавно.

„Когато стомахът работи добре, тялото е здраво” – Петър Дънов

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 10
4 8
3 5
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
птптп
птптп
08.02.2015 11:15
Абсурдно е да отправяме каквато и да била критика, трябва да се поучим от този извисен ум...
8
1
gggggg
gggggg
10.08.2014 17:31
- Трябва да се храним вечер, преди залез и сутрин - след изгрев. Никога по тъмно; ????????
3
5
Чичо
Чичо
05.12.2013 18:14
Праведни съвети ,колкото щеш.В едно е много прав Дънов-всеки да направи своя избор...смислено!!!И което е най-добре за човек ...това.Но трудно може да се възприеме от повечето хора, да спреш да ядеш точно ,когато ти е най-приятно,най-сладко.Може и да е полезно,но....почти неприложимо.
5
1
пппппп
пппппп
08.02.2015 11:04
Работещите ядат предимно вечер след работа. Това са хора, които не се грижат за себе си. Вината е само тяхна. А представете си как се грижат и за храната на близките си...
Аз съм от тях...
6
3