Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Мускатово орехче – към кои ястия да го добавяме

Мускатово орехче – към кои ястия да го добавяме

Мускатово орехче

Мускатовото орехче е по-известно като индийско орехче. Това растение е вечнозелено и може да достигне до дължина около 14 – 15 метра. Когато е свеж, плодът на орехчето е месест. След като узрее, той се разпуква, вътрешната му част наподобява лешник. Растението може да бъде видяно в Индия, Бразилия, както и в Индонезия. Използва се много в кулинарията – за сладки и солени ястия.

Мускатовото орехче има особен вкус – леко лютив, едновременно с това е и сладко-горчиво. Използва се като подправка, но има и лечебни свойства – улеснява храносмилането, има антисептично действие, намалява главоболието, помага при отслабена памет, много полезно при отслабени защитни сили на организма.

За лечение може да се приема като отвара, да се правят инхалации. Има определена доза, която не бива да се превишава, защото билката може да бъде и отровна, ако се превиши количеството от нея. Индийското орехче е природен наркотик - при предозиране може да предизвика гадене и халюцинации, затова го използвайте в умерени количества.

Към кои ястия е най-подходящо да се добави индийското орехче?

Индийско орехче

Ако искате да го добавите към солени ястия, най-подходящи за случая са – гозби, които съдържат ориз, такива с мляно месо, зеленчукови супи, бели и доматени сосове, месни бульони.

Индийското орехче е подходящо също и за ястия с риба, птиче, дивечово и телешко месо, подхожда много на вкуса на зелето, карфиол, праз, лук, гъби, картофи, спанак.

В случай, че приготвяте някакъв десерт най-удачно е да сложите индийско орехче в следните случаи – ако приготвяте компоти от круши, ябълков пай, сладолед, плодова торта. Към напитки, особеният вкус на подправката подхожда най-много на какао, пунш, горещ сок от лимон, доматен и зеленчуков сок.

Подправките, с които е много подходящо да комбинирате миризмата на орехчето, са черен пипер, дафинов лист, магданоз. За да може да се използва индийското орехче, трябва да се настърже много на ситно. Слага се малко количество на гозбите – с върха на ножа в цялата гозба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest