Добрите хранителни навици

Добри хранителни навици

За да бъде храненето истинско удоволствие, трябва да се научим как точно да го правим - научете децата си кои са правилните хранителни навици, изградете у тях култура на храненето, за да бъдат здрави и да съумеят да приемат храната като нещо важно и необходимо, но в никакъв случай най-важното или нещо просто така, между другото.

Обяснявайте им всеки един от навиците – с какво е добър и как точно ще им помогне. Ако ги научите на тези неща от крехка възраст, те ще изградят култура на храненето и ще си похапват правилно цял живот. А и вие самите ще поддържате добра форма в това отношение.

1. Едно от най-съществените неща е да има разнообразие на храненето – различни видове храна, които да могат да ни добавят необходимите вещества. Също и различните неща на трапезата са много важни – разнообразявайте менюто си – не яжте едно и също по три пъти на ден.

2. Прясното на първо място – колкото повече плодове и зеленчуци се консумират, толкова по-добре. Не се ограничавайте в това отношение – в тях се съдържат толкова много витамини, които са изключително полезни за организма.

Здравословно хранене

3. На старта и начало – грешка в храненето и сериозен пропуск е храненето за време. Хапвайте бавно и спокойно, дъвчете храната, за да може да й се насладите достатъчно. Освен това бавният начин на хранене ви дава възможност да се заситите по-бързо и да изядете доста по-малко храна.

4. Избягвайте червените меса – внимавайте с тяхната консумация, тъй като имат твърде много мазнини, които могат да създадат сериозен сърдечно-съдов проблем. И въпреки, че в тях има и много полезни вещества, ограничавайте ги, а протеините, които съдържат можете да си набавите и по друг начин.

5. Когато седнете на трапезата, за да се храните, отдайте се на това действие. Оставете всичко останало, което трябва да свършите и за което нямате много време. Яденето „на крак” е ужасен навик и е добре да привикнете към нормалното и бавно храносмилане – по този начин няма да чувствате тежест в стомаха.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати