Подходящи подправки за зелен фасул

Подходящи подправки за зелен фасул

Зелен фасул и шишче

Подправките са неизменна част от всяка гозба. Липсата им винаги се усеща, както и прекалената им употреба. Повечето миризми свързваме с определени ястия, но винаги има възможност и за експеримент.

Яхнията от зелен фасул е гозба, която е много популярна по нашите географски ширини. Готви се сравнително лесно и става много вкусна, особено ако успеем да съчетаем продуктите с най-подходящите подправки.

Зелен боб може да се приготви и като салата. Несъмнено задължителна част от всяка гозба и салата е солта – в умерено количество тя е абсолютно необходима подправка за всяко добро ястие. Задължително към манджата от зелен фасул се добавя и червен пипер – няма яхния, на която тази подправка да не отива.

Друга подходяща миризма за зеления фасул е копър – придава много особен и апетитен аромат. Ако не харесвате копър, може да добавите магданоз – също почти задължителна добавка за всяка манджа. Знаете, че магданозът се слага винаги в края на ястието, тогава когато то е готово, защото няма нужда от никаква термична обработка.

Фасул с картофи

В някои краища на България харесват като подправка това ястие и джоджен – става доста екзотично като вкус, но пък вкусовете са различни и е вероятно на вас да ви хареса, особено ако обичате тази подправка, както и експериментите.

По желание на всеки, може да сложите и чесън – двата вкуса, на зеления боб и чесъна, много приятно се допълват и е подходящо като миризма. Не слагайте твърде много, защото е доста ароматен и може да превземе вкуса на манджата.

Някои домакини смятат, че чубрица е особено подходяща за яхния от зелен боб, но трябва да сложите малко количество. Знаете, че при подправките трябва да се внимава с количеството, защото има опасност от много аромати да не се получи нещо вкусно. Вместо чубрица може да добавите 2–3 щипки мащерка.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Манка Билчева
Манка Билчева
22.01.2014 12:10
Балканджии приготвят зеленият боб по един много лесен и вкусен начин така нареченият полят боб.Количеството боб е според колкото са консуматорите 500гр. се сварява в подсолена вода след това боба се оцежда от водата, която не се изхвърля и се подрежда в блюдо с което ще се поднесе запържва се брашно след което се добавя към него и булйона от сварения боб +счукан чесан и се полива с така приготвенатакашиса.
0
0
Манка Билчева гр.Трявна
Манка Билчева гр.Трявна
22.01.2014 11:50
Днес приготвих зелен боб яхния за подправка прибавих 2 - 3 щипчици сух тарос -( мисля че го наричат още астрагон ) получи се добрър вкус.
0
0