Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за зелен фасул

Подходящи подправки за зелен фасул

Зелен фасул и шишче

Подправките са неизменна част от всяка гозба. Липсата им винаги се усеща, както и прекалената им употреба. Повечето миризми свързваме с определени ястия, но винаги има възможност и за експеримент.

Яхнията от зелен фасул е гозба, която е много популярна по нашите географски ширини. Готви се сравнително лесно и става много вкусна, особено ако успеем да съчетаем продуктите с най-подходящите подправки.

Зелен боб може да се приготви и като салата. Несъмнено задължителна част от всяка гозба и салата е солта – в умерено количество тя е абсолютно необходима подправка за всяко добро ястие. Задължително към манджата от зелен фасул се добавя и червен пипер – няма яхния, на която тази подправка да не отива.

Друга подходяща миризма за зеления фасул е копър – придава много особен и апетитен аромат. Ако не харесвате копър, може да добавите магданоз – също почти задължителна добавка за всяка манджа. Знаете, че магданозът се слага винаги в края на ястието, тогава когато то е готово, защото няма нужда от никаква термична обработка.

Фасул с картофи

В някои краища на България харесват като подправка това ястие и джоджен – става доста екзотично като вкус, но пък вкусовете са различни и е вероятно на вас да ви хареса, особено ако обичате тази подправка, както и експериментите.

По желание на всеки, може да сложите и чесън – двата вкуса, на зеления боб и чесъна, много приятно се допълват и е подходящо като миризма. Не слагайте твърде много, защото е доста ароматен и може да превземе вкуса на манджата.

Някои домакини смятат, че чубрица е особено подходяща за яхния от зелен боб, но трябва да сложите малко количество. Знаете, че при подправките трябва да се внимава с количеството, защото има опасност от много аромати да не се получи нещо вкусно. Вместо чубрица може да добавите 2–3 щипки мащерка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Манка Билчева
Манка Билчева
22.01.2014 12:10
Балканджии приготвят зеленият боб по един много лесен и вкусен начин така нареченият полят боб.Количеството боб е според колкото са консуматорите 500гр. се сварява в подсолена вода след това боба се оцежда от водата, която не се изхвърля и се подрежда в блюдо с което ще се поднесе запържва се брашно след което се добавя към него и булйона от сварения боб +счукан чесан и се полива с така приготвенатакашиса.
0
0
Манка Билчева гр.Трявна
Манка Билчева гр.Трявна
22.01.2014 11:50
Днес приготвих зелен боб яхния за подправка прибавих 2 - 3 щипчици сух тарос -( мисля че го наричат още астрагон ) получи се добрър вкус.
0
0