gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да неутрализираме лютото

Как да неутрализираме лютото

Люто

Лютото дава вкус и индивидуалност на храните и е важна съставка в кухнята на много култури. Ако сте решили да придадете ударна сила на храната си чрез добавяне на няколко нарязани чушки или лют червен пипер на прах, се подгответе за сериозна топлина. Твърде много от тези подправки могат да предизвикат неприятно парене в устата и на езика. Това може да бъде неутрализирано с помощта на други храни. Захари, киселини и млечни изделия са идеални за успокояване на топлината и би попречило на лютото да ви изгори.

Може би искате пикантни храни, но понякога твърде многото количество люти чушки причинява неконтролируемо изгаряне на устата. Глътка ледена вода помага за миг – само секунда след това огнените усещания се връщат със същата сила. Горещите храни взимат тяхната интензивност от чушките, съдържащи вещество, наречено капсаицин. Само няколко неща могат да помогнат за неутрализиране на капсаицина - и водата не е един от тях.

Капсаицинът

Люти чушки

Капсаицинът е алкалоидно масло и е налице в различни нива, в зависимост от лютата чушка, използва за направата на храната. Търпимостта при всеки е много индивидуално нещо. Семената и бялата мембрана на чушките съдържат най-голяма концентрация от лютото вещество. Усещането за парене, по което се чувства лютото не върши никаква физическа вреда, но със сигурност може има интензивна болезненост, тъй като се предизвиква химична реакция в неврологичната ви система.

Млечни продукти

Мляко

Млечните продукти могат да смекчат тона на усещане за топлина в устата ви. Една чаша мляко е един антидот, който често може да се използва, ако сте консумирали твърде много от особено пикантните храни. Културите, които използват много люти чушки в храната си предвидливо включват и млечни продукти в рецептите, за да се спомогне на кръгът от топлината да е не дотам интензивен. Един от протеините в млякото и млечните продукти, наречени казеин помага да се разбият оковите на капсаицина.

Алкохол

Алкохол

Капсаицинът също може да бъде неутрализиран от алкохола, но една студена бира например не е решение. Пиенето на студена бира ще ви освободи за миг, но горещата вълна все ще се връща. Едно проучване, побликувано в изданието от 1990 г. на "Вестник по физиология и поведение", е установено, че напитките с пет процента етанол работят по-добре, отколкото студена вода за неутрализиране топлината на пиперките. Но напитки, като топла ракия, само увеличават степента и концентрацията на изгаряне. Алкохолната напитка не трябва да е топла.

Захар

захар

Захарта е начин за справяне с проблема. Количеството на захар, от което се нуждаете, зависи от това колко силен пипер сте консумирали. Комбинирането на захарта и млечните продукти се използва в производството на сладолед, плодова пита или пудинг - те могат да бъдат много ефективен начин за неутрализиране на топлината.

Други „противоотрови”

Киселини като лимонов сок, доматен сок и други може да помогнат за облекчаване на усещането за парене в устата. Повечето култури включват тези елементи, например в кърито, за да се помогне на топлинния баланс. Мазните храни също могат да се обвържат с капсаицина и да неутрализират по-бързо лютото. Може да опитате фъстъчено масло или хляб, напоен в масло, ако не можете бързо да намерите мляко или скоч наблизо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати